Bekijk de galerij

Betaalbaar passief

Nieuwbouw open

Architecte Lieselotte Steurbaut is een groot voorstander van passiefbouwen en -wonen. En ze weet exact wat dat inhoudt, want ze heeft voor zichzelf een passiefhuis gebouwd en woont er met volle overtuiging in.

In 2009 zochten Lieselotte en haar man een woning om te verbouwen. Maar ze vonden geen geschikt pand waarin ze een betaalbare verbouwing zouden kunnen uitvoeren. Dus beslisten ze om een bescheiden stuk bouwgrond te kopen op een boogscheut van haar ouderlijke woning in Oudenaarde. Eigenlijk is het perceel ‘verkeerd’ georiënteerd want de tuin ligt op het noordwesten, maar dat vindt Lieselotte eerder een voor- dan nadeel: “Wij hebben het voordeel dat we in de zomer, als we de zon uit de woning willen weren, langs de zuidkant alles kunnen afsluiten zonder het zicht en contact met de tuin te verliezen. En mijn man zit graag in de schaduw op het terras, voor ons is die oriëntatie dus perfect.”

Vooroordelen

Op het bureau waar Lieselotte vroeger werkte, hield ze zich bezig met het uitwerken en opvolgen van de bouw van passiefwoningen. Ze had er dus al heel wat ervaring mee. Het doel dat ze voor ogen had voor haar eigen woning, was van bij het begin dan ook duidelijk: een passiefhuis. Ze wou, wat ze aan haar toenmalige cliënten aanraadde, ook zelf ervaren en uittesten: Werkt het wel echt? Is het gezond? En betaalbaar? Daarom ging ze de uitdaging met zichzelf aan om uit te zoeken of ze haar woning niet kon bouwen aan de prijs van een traditionele woning. En dat is haar uiteindelijk gelukt. In 2010 betaalde ze 1.140 euro per vierkante meter. Die kostprijs is vergelijkbaar met die van een traditionele woning die nipt aan de EPB-wetgeving van 2010 voldeed. Dat heeft ze mede kunnen realiseren omdat ze zelf over de nodige technische bagage beschikt.

Agnes Mus

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels