Betaalbaar wonen

Nieuws

Hoe kunnen we wonen betaalbaar houden? Om een antwoord op die vraag te vinden, hebben we in juni van vorig jaar een grootschalige enquête gehouden.

Hoe kunnen we wonen betaalbaar houden? Om een antwoord op die vraag te vinden, hebben we in juni van vorig jaar een grootschalige enquête gehouden. We peilden naar waar u het liefst woont, in welke type woning van welke afmetingen en welke prijs. Al die antwoorden leverden ons heel wat informatie op!

Eerste vaststelling: we bouwen niet meer ‘voor het leven’. Hoewel het overgrote deel van de ondervraagden eigenaar is van hun huidige woning, beschouwt slechts 68 % onder hen die als ‘definitief’. Zowat een derde van de respondenten denkt dus nog ooit te verhuizen, en dat om drie belangrijke redenen: ze wensen een comfortabeler huis te kopen zodra de financiën dat toelaten, ze willen in een andere streek gaan wonen of ze willen later in een huis wonen dat kleiner is of beter aangepast aan de behoeften op hogere leeftijd. Deze notie van beperking in de tijd is een belangrijk gegeven en heeft implicaties voor het plannen van investeringen in functie van de afschrijvingstermijn.

Een tweede overweging heeft te maken met de woonplaats. Ongeveer 60 % van de ondervraagden zou aan de rand van de stad of op het platteland willen wonen, terwijl de overige 40 % liever in de buurt van het werk, de school en andere voorzieningen in de stad blijft. Niet iedereen droomt dus nog van een vrijstaande woning in het groen! Huizen in verstedelijkte gebieden zijn immers vaak goedkoper én helpen om verplaatsingsonkosten uit te sparen.

Eén op twee woningen wordt, onder toezicht van een architect, gebouwd of gerenoveerd door zelfstandige vakmensen of algemene aannemers. Een kwart van de mensen overweegt zélf (een deel van) de werken uit te voeren, eventueel met de hulp van familieleden. Slechts 17 % van de ondervraagden denkt erover om met een sleutel-op-de-deur firma in zee te gaan.

Eric Cloes, hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels