‘Betaalbaarheid nieuwbouwwoning op de helling’

Nieuws

De energieprestatieregels die vanaf 1 januari 2014 gelden zullen de "financiële haalbaarheid van een nieuwbouwwoning steeds meer op de helling zetten", vreest de NAV, de sectororganisatie van architecten.

Op 1 januari treedt een verdere verstrenging in van de energieprestatieregels voor nieuwbouw. Voorlopig gelden enkel nog isolatienormen, maar vanaf 2014 moet een nieuwbouwproject zelf energie opwekken met zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, een biomassaketel of de participatie in een buurtproject dat energie opwekt.

De Vlaamse architectenorganisatie vreest dat zo een diepe kloof zal ontstaan tussen renovatie en nieuwbouw. “Nu al geven statistieken aan dat het bouwpubliek steeds sneller kiest voor renovatie dan voor nieuwbouw, onder meer omdat regels en budget er minder strak zijn. Als we tot energiezuinige gebouwen willen komen, mogen we de bestaande gebouwen niet uit het oog verliezen”, vindt NAV-voorzitter Danny Windmolders.

De organisatie vraagt eveneens meer stimuli voor collectieve energie-opwekking. “In Scandinavië is het gebruik van collectieve opwekking al ruim verspreid om in energie te voorzien”, aldus NAV-woordvoerster Kati Lamens. “In Vlaanderen zouden er in nieuwbouwwoningen proefprojecten kunnen komen. Zo’n collectief systeem is rendabeler dan individuele systemen, zoals zonnepanelen op elk huis.”

De architecten zijn alvast bereid “de kandidaat-bouwer zo goed mogelijk te informeren om deze meerkost om te buigen in het beste terugverdieneffect”. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels