Beton en natuur: een prima huwelijk

Beton en natuur: een prima huwelijk

Wedstrijden en speciale acties

De eigenaars beschikten over heel wat ruimte aan straatzijde, vóór hun huis dus, en ze besloten deze nuttig maar vooral ook stijlvol in te richten. Ze kozen voor allerlei elementen in beton. Beton past dankzij zijn veelzijdigheid in vormen, kleuren en texturen, en dankzij zijn duurzaamheid perfect in dit project.

Deze grote eengezinswoning in rode baksteen, in een residentiële wijk van Vedrin bij Namen, ligt een eindje van de weg verwijderd, zodat aan straatzijde een aanzienlijke ruimte beschikbaar was. De eigenaars wilden deze op subtiele wijze aankleden en inrichten. “Zij wisten zeer goed wat ze wilden, maar niet hoe ze daarin zouden slagen. Voor hen kwam het erop aan de grens tussen openbaar en privédomein goed aan te geven, duidelijke toegangen af te bakenen naar enerzijds de garage en anderzijds de woning, parkeergelegenheid te voorzien voor minstens vijf wagens en – last but not least – de kastanjeboom te accentueren die recht voor de woning staat en er als het ware deel van uitmaakt”, verduidelijkt Natacha Deconinck, de architecte die instond voor dit bijzonder weldoordacht project.

Beton als oplossing

Voor de berijdbare oppervlakken viel de keuze op ‘Rockstone’-tegels, een zeer dichte betonverharding die nagenoeg onverslijtbaar is dankzij de toevoeging van kwartsiet aan het beton. De kleur van de ‘Diamond’-versie kreeg de voorkeur om de grens met de openbare ruimte goed af te tekenen, maar ook met het oog op een visuele breuk met het pad dat naar de woning leidt. “Hiervoor – en overigens ook voor de decoratieve elementen die hun plaats opeisen op het perceel – twijfelden de eigenaars even: blauwe steen? Het werd echter beton, niet zozeer wegens de prijs – al is beton wel degelijk goedkoper – maar vooral om esthetische redenen. De eigenaars hadden immers duidelijk aangegeven dat ze een eigentijdse optiek wensten, die aansloot op hun woning. Welnu, beton is dankzij de mogelijkheden inzake diversiteit van tinten en formaten veel beter in staat om te voldoen aan deze eisen dan blauwe arduinsteen die het geheel een klassieker aspect zou geven”, benadrukt de architecte. De keuze viel dus op grote tegels van 100 x 100, enigszins ‘vlottend’ geplaatst, met leisteengrind als voeg, wat voor een frisse, luchtige toets zorgt die je mist bij aaneensluitend geplaatste tegels.

“Het pad naar de woning ligt parallel naast de oprit naar de garage, maar de omslag naar een andere betonsoort, bovendien anders geplaatst, levert een geslaagd en fris visueel effect. De bedoeling was te spelen met loodrechte lijnen voor wat de minerale elementen betreft; de plantengroei moet voor een zachtere dimensie zorgen.”

Het orgelpunt van de landschappelijke aanleg komt van de betonblokken (type Beam) met een meer dan louter decoratieve functie. “Deze elementen in glad beton dienen om structuur te scheppen in de ruimte. Het eerste blok, bij de straat, geeft de grens aan tussen het openbare en het privédomein. Met het tweede blok wordt duidelijk dat men hier echt de privésfeer bereikt. Zodra de grasachtige planten die achter elk blok werden gezaaid wat gegroeid zullen zijn, zullen ze deze elementen omlijsten en daarmee hun massiviteit enigszins temperen. Hun antracietgrijze kleur vormt een echo voor de garagepoorten en vensteromlijstingen”, besluit de architecte.

Meer info op www.infobeton.be

Lees hier alle artikels van dit dossier.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels