Beveilig je huis met slimme oplossingen

Beveilig je huis met slimme oplossingen

Wedstrijden en speciale acties

Een alarminstallatie die je vanaf je smartphone kunt bedienen of rookmelders die je een waarschuwing toesturen: er is geen gebrek aan nieuwe technologie om je huis te beveiligen.

Het principe is eenvoudig. Alle toestellen en toepassingen die met je thuisnetwerk in verbinding staan, kun je – via het internet – in principe ook vanop afstand benaderen. Soms is zo’n slimme toepassing gewoon handig. Iemand belt aan, maar je bent niet thuis. Via de videofoon kan de aanbeller een boodschap inspreken, die het systeem daarna – inclusief foto of video – op je smartphone aflevert. Meer dan zomaar handig zijn de slimme oplossingen die je toelaten om de beveiliging van je huis te verbeteren. Het klassieke voorbeeld is dat van de alarminstallatie die detecteert wanneer iemand het huis binnendringt. Vroeger stuurde zo’n installatie een alarmsignaal naar de alarmcentrale. Daarna volgde doorgaans een telefoontje naar de bewoner van het huis of – afhankelijk van de situatie – naar de politie.

 

Vandaag stuurt zo’n installatie meteen een bericht naar je smartphone. Idem voor een rookmelder die op het thuisnetwerk is aangesloten. Bij rookontwikkeling of te hoge CO2-waarden verwittigt het toestel niet alleen de bewoners met een alarmsignaal, maar stuurt het ook een bericht naar één of meer smartphones. Beschik je over een systeem met videobewaking, dan kun je met diezelfde smartphone vanop om het even welke locatie en op ieder tijdstip live volgen wat er via de camera’s te zien is.

Beveilig je netwerk

Het netwerk is het centrale element in dit verhaal. Je gebruikt het niet alleen voor je laptop, tablet of smartphone. Ook je tv is erop aangesloten, je slimme thermostaat, je installatie voor audiostreaming en noem maar op. Houd er echter rekening mee dat al die toestellen ook interessant kunnen zijn voor hackers. Gaat het om pc en laptop, dan is de gemiddelde consument zich intussen bewust van het gevaar. Bij alarminstallaties, webcams en andere geconnecteerde toepassingen is dat veel minder het geval. Zorg daarom voor een goede beveiliging van je wifi-netwerk. Kies voor een moeilijk paswoord. Of nog beter: kies voor een paszin waarin je hoofdletters, cijfers en leestekens gebruikt. Daar haakt zelfs de meest doorgewinterde hacker op af, terwijl je zelf in alle veiligheid gebruik kunt maken van je slimme toepassingen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels