‘Bevriezing energieprijzen pas effect in september’

Energie, Nieuws

De blokkering van de indexering van de energieprijzen zal pas vanaf september een belangrijk effect hebben op de inflatie. Dat zegt technologiefederatie Agoria.

De blokkering van de indexering van de energieprijzen (gas en elektriciteit) zal pas vanaf september een belangrijk effect hebben op de inflatie. Dat zegt technologiefederatie Agoria.

Agoria verwijst vooral naar het aardgas. “Het plan om de gasprijzen op het niveau van april te blokkeren komt te laat”, luidt het. Zo is in veel contracten de stijging van de olieprijzen al in de gasprijs verrekend, en bovendien daalt de marktprijs van aardgas meestal in de zomer wanneer de gezinnen amper aardgas verbruiken.

“De aardgasprijs tijdens de zomer blokkeren heeft even veel effect als een verbod op de verkoop van kerstballen in de zomer”, zegt Paul Soete, de CEO van Agoria, in een persbericht. Het Planbureau hield in zijn vorige inflatievooruitzichten al rekening met de geplande blokkering van de energieprijzen. Het voorspelt voor het hele jaar een inflatie van 3 procent.

Zonder de prijsblokkering zou dat 3,1 procent geweest zijn, aldus het Planbureau. In maart kwam de inflatie in België uit op 3,37 procent, het laagste niveau sinds mei vorig jaar. De inflatie zou halverwege dit jaar onder de 3 procent zakken. De regering wil de indexering van de energieprijzen blokkeren tot het einde van het jaar. Dat moet de regering de tijd geven om structurele maatregelen uit te werken die de prijsvorming van gas en elektriciteit transparanter en eerlijker moeten maken. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels