Biddit: hoe koop je een huis op een online veiling?

Biddit: hoe koop je een huis op een online veiling?

Actualiteit, Immo, Recht en financiën

Ben je op zoek naar een huis of appartement? Dan kan je misschien eens je kans wagen op Biddit, een online verkoopplatform van vastgoed, beheerd door de Federatie van Notarissen. Wat is er zo bijzonder aan? De woningen worden per opbod verkocht, net als bij een veiling. Wie geluk heeft, kan het huis van zijn dromen voor een mooi prijsje op de kop tikken. Zo gaat het in zijn werk.

Stap 1: Een account aanmaken

Aangezien het hele veilingproces online gebeurt, onder toezicht van een notaris, moet je vooraf een account aanmaken op de site. Pas wanneer je een account hebt aangemaakt, kan je een bod uitbrengen. Hiervoor moet je je aanmelden via je identiteitskaart, met een kaartlezer, of via de app Itsme. Je wordt gevraagd om een aantal gegevens in te vullen, zoals je burgerlijke staat en telefoonnummer.

Stap 2: Een woning vinden

Ga naar biddit.be. Voer de naam in van de gemeente waar je een woning zoekt. Je kan je zoekopdracht verder verfijnen door aan te geven naar welk type woning je op zoek bent (huis, appartement, garage, kantoren, grond…), evenals de prijsklasse. Vervolgens krijg je een lijst met beschikbare woningen, in of in de nabijheid van de opgegeven gemeente.

Voor elk onroerend goed vind je de datum terug waarop de veiling van start gaat, enkele foto’s, de prijs, een korte beschrijving en de informatie van de notaris (of notarissen) die de verkoop behelst.

Stap 3: Vooraf een woning bezoeken

Zoals bij elke verkoop, kan je het pand dat je zou willen kopen, bezoeken voor de veiling van start gaat. Dit is zelf aan te raden, want het pand wordt verkocht “in de staat waarin het zich bevindt”, en die is niet altijd duidelijk af te lezen van de foto’s of een beschrijving.

“Je hebt genoeg tijd om het pand te bezoeken. Meestal zo’n 5 weken, hoewel het soms minder kan zijn. De exacte periode hangt af van het notariskantoor dat de verkoop organiseert”, legt Fednot uit.

De data en tijdstippen van de bezoeken staan meestal vermeld in de beschrijving van de woning. Voor meer informatie kan je rechtstreeks contact opnemen met het notariskantoor dat de verkoop organiseert.

Stap 4: Op een woning bieden

Zodra je het pand hebt bezocht en zeker bent dat je het wil kopen, kan je deelnemen aan de veiling. Om dit te doen, log je in op de site. Dit stelt de notaris in staat om de identiteit te verifiëren van de personen die willen meedingen. Je kan manueel bieden, of automatisch tot een maximumbedrag dat je van tevoren hebt ingesteld (en dat enkel jij kent). Je bod moet wel minstens 1.000 euro hoger liggen dan het vorige bod.

Alle biedingen zijn zichtbaar op Biddit.be, maar je weet niet wie de bieders zijn. De anonimiteit is gegarandeerd tijdens de biedingsperiode.

De veilingperiode duurt 8 dagen (inclusief weekends). Deze periode kan weliswaar worden verlengd wanneer er minder dan vijf minuten voor de ingestelde eindtijd een hoger bod wordt uitgebracht. “In dit geval wordt de eindtijd met vijf minuten verlengd. Als tijdens deze verlenging één of meerdere biedingen worden geplaatst, wordt de zandloper opnieuw ingesteld en de eindtijd opnieuw verlengd met vijf minuten”, zegt Fednot. “Enkel bieders die tijdens de normale veilingperiode hebben geboden, kunnen tijdens de zandloperperiode een bod uitbrengen. »

Opgelet: Je bent gebonden aan je bod tot aan de ondertekening van de (veiling)akte. Wees er dus zeker van dat je het bedrag dat je biedt ook effectief kan betalen.

Stap 5: Je hebt het hoogste bod uitgebracht

Als jij het hoogste bod hebt uitgebracht, zal de notaris het eigendom aan jou toewijzen en moet je het veilingverslag in zijn kantoor gaan ondertekenen. Ook de verkoper moet dit rapport ondertekenen. Zodra dit gedaan is, heb je zes weken de tijd om de aankoopprijs te betalen. Pas daarna ben je de nieuwe eigenaar van de woning.

Opgelet: Breng jij het hoogste bod uit, maar weiger je de notulen te ondertekenen, dan ben je de verkoper een vergoeding verschuldigd. Die bedraagt minimum 2.500 euro, maar dat bedrag kan oplopen tot het verschil tussen jouw bod en het op één na hoogste bod.

Bron: Notaris.be

Tekst Mailys Chavagne
Beeld Unsplash (montage)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels