Biedt muurverwarming meer comfort dan een radiator?

Energie

Als u een gebouw renoveert en vloerverwarming behoort niet tot de mogelijkheden, dan kunt u muurverwarming overwegen. Ze vormt een mooi alternatief voor radiatoren. Maar is het gebruik even flexibel en makkelijk als dat van een radiator?

Als u een gebouw renoveert en vloerverwarming behoort niet tot de mogelijkheden, dan kunt u muurverwarming overwegen. Ze vormt een mooi alternatief voor radiatoren. Maar is het gebruik even flexibel en makkelijk als dat van een radiator?

De werking van muurverwarming is identiek aan die van vloerverwarming. In de muur ingewerkte buizen worden verbonden met een ketel en zorgen voor de circulatie van het warm water. Op deze manier wordt de warmte afgegeven aan de muur die ze op zijn beurt afgeeft door straling. De muurverwarming geeft dus infraroodstraling af op heel grote golflengte, die enkel de lichamen verwarmt waarmee ze in contact komt. Dit systeem zorgt ervoor dat u een homogene warmte verkrijgt in heel het vertrek. Zo geniet u van een comfortgevoel dat vergelijkbaar is met het comfort van een traditionele radiator, terwijl de temperatuur toch 2 °C lager ligt, wat een hele besparing oplevert. Er is ook geen luchtverplaatsing meer, waardoor het stof niet in beweging komt. Het is echter een verwarmingsmiddel dat minder reactief is dan een radiator.

Muurverwarming is onzichtbaar en dus veel esthetischer dan radiatoren. Ze zorgt ook voor plaatswinst. U moet wel vermijden meubels voor de muur in kwestie te plaatsen. Denk op tijd aan de plaatsing van stopcontacten en schakelaars en let op dat u de buizen niet beschadigt bij het ophangen van een kader, een gordijnroede of een ander voorwerp aan de muur.

De installatie van muurverwarming is minder lastig dan die van vloerverwarming. Het is dus de ideale oplossing in het geval van renovatiewerken. Een muurverwarming beperkt echter het bewoonbare oppervlak. Zonder de isolatie mee te rekenen, is de dikte van een muurverwarming ongeveer 3 cm. Tenzij u ze kunt plaatsen op een binnenmuur, moet de muur waarop de verwarming wordt bevestigd echter ook zeer goed worden geïsoleerd, om warmteverlies te voorkomen.

Omdat de temperatuur van het verwarmingswater laag is, wordt dit systeem best aangesloten op een warmtepomp of een condensatieketel. De prijs, ongeveer 100 euro/m², is een van de zwakke punten van muurverwarming, vooral omdat de oppervlakte aanzienlijk groot moet zijn om een vertrek afdoende te kunnen verwarmen. Er zijn verschillende technieken mogelijk: prefabpanelen die aan de muur worden bevestigd en vervolgens worden verbonden met het warmwatercircuit; rails die aan de muur worden bevestigd, waarin een af te rollen darm wordt geplaatst, waarna er wordt gepleisterd; of voorgevormde buizen die aan de muur moeten worden bevestigd en die met het warmwatercircuit worden verbonden voor er wordt gepleisterd.

Benoit Bilocque – Econologic

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels