Bijna helft werkgevers bereid elektriciens aan te werven zonder diploma

Immo, Nieuws

Uit een bevraging bij een 100-tal Belgische bedrijven uit de elektrotechnische sector blijkt dat 43% van de werkgevers een diploma niet essentieel vindt om een elektricien in dienst te nemen. Motivatie is veel belangrijker, zo blijkt.

Uit een bevraging bij een 100-tal Belgische bedrijven uit de elektrotechnische sector blijkt dat 43% van de werkgevers een diploma niet essentieel vindt om een elektricien in dienst te nemen. Motivatie is veel belangrijker, zo blijkt. Daarnaast bleek dat ook een praktische basiskennis elektriciteit en ervaring belangrijke factoren zijn bij de beslissing over de aanwerving van een elektricien.

Stellen bedrijven uit noodzaak lagere eisen aan nieuw personeel?
Met betrekking tot de nood aan een specifiek diploma, gaf 40 % van de werkgevers aan dat ze dat geen must vonden. Meer dan 55% van de bevraagden stelde bovendien dat een diploma noodzakelijk is voor sommige functies, maar dat voor andere functies een basiskennis elektriciteit en voldoende motivatie volstaan.

“Voor ons is dat een teken dat er nog steeds een groot tekort is aan elektriciens. Bedrijven zijn daardoor inschikkelijker ten aanzien van potentiële werknemers om toch voldoende mensen aan te kunnen werven”, vertelt Hilde De Wandeler, directeur van het opleidingscentrum Vormelek.

“Daarnaast wijst het ook op de goodwill van de bedrijven in de sector. Het toont aan dat bedrijven bereid zijn om nieuwe mensen zelf op te leiden. Zowel op de werkvloer als met externe opleidingen. Iets wat wij als opleidingscentrum enkel kunnen toejuichen.”

Verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië? Voldoende motivatie, ervaring en een basiskennis elektriciteit blijken dus de belangrijkste factoren te zijn bij de beslissing om een elektricien in dienst te nemen. Dit geldt voor zowel Vlaamse als Waalse bedrijven.

Toch is er, met uitzondering van het belang van motivatie, een merkbaar verschil in het belang dat Vlaamse en Waalse bedrijven hechten aan bepaalde zaken. Zo vindt slechts 31% van de Waalse bedrijven dat een basisopleiding elektriciteit een absolute must is, terwijl dat in Vlaanderen 54% is.

Opleiding blijft belangrijk
Ondanks het feit dat veel bedrijven bereid zijn om mensen zonder het juiste diploma aan te werven, blijft het voor heel wat jobs wél een absolute must. Omdat ook het tekort aan geschoolde elektrotechnici immens groot blijft, lanceerde Vormelek onlangs een volledig vernieuwde website met een handige scholenwijzer.

Deze website maakt zowel jongeren als volwassenen wegwijs in alle elektrotechnische opleidingen die ze in België kunnen volgen en toont ook in welke scholen of opleidingscentra ze voor welke cursussen terecht kunnen. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels