Bikkelharde, buitenlandse concurrentie en kilometerheffing zetten bouwsector onder druk

Nieuws

De bouwbarometer van Bouwunie duikt opnieuw naar beneden met een score van 97.3 (100 is het evenwicht). Dit wil zeggen dat de Vlaamse bouwkmo's de huidige economische situatie als eerder negatief beoordelen. Hier spelen heel wat factoren een belangrijke rol.

De sterke daling van de bouwbarometer is te wijten aan een eerder algehele verslechtering van de diverse parameters, aldus het persbericht van de Bouwunie. Vooral de winstgevendheid en de tevredenheid zijn achteruit gegaan. De concurrentie van en met buitenlanders is bikkelhard en de nieuwe kilometerheffing zorgt voor extra kosten.

De gezonde grens van 100 waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden, is erg ver weg. De daling is niet meteen een gevolg van het werkvolume, want 1 op 4 van de Vlaamse bouwkmo’s heeft meer werk dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. 1 op 4 heeft echter wel minder opdrachten.

Concurrentie en kilometerheffing

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, scoren nog altijd ondermaats. Deze zijn de jongste tijd volgens 32% van de bouwbedrijven gedaald. Meer dan 3 op 10 verwachten bovendien een verdere verslechtering van de prijzen in de komende maanden. De oneerlijke concurrentie speelt daar de grootste rol in. Zo geeft 51% van de bouwbedrijven aan dat deze enkel maar vergroot.

Hogere kosten die moeilijk doorgerekend kunnen worden, zetten de prijzen ook onder druk. Dit is het geval met de kilometerheffing. Deze treft de bouwbedrijven twee keer. Ze betalen voor hun eigen vrachtwagens en moeten ook meer betalen voor alle aangeleverde bouwmaterialen en producten. Bij een lopend of vast contract kunnen ze die extra kosten moeilijk verhalen op de klant. Slechts 43% van de bedrijven zegt dat de huidige prijzen winstgevend zijn. 4% werkt zelfs verlieslatend.

Ondertussen kampt de bouw nog altijd met een hoog aantal slechte betalers (32% spreekt van een toename) waardoor de winstgevendheid van de bouwbedrijven nog meer in het gedrang komt.

Minder personeel

Terwijl de arbeidsmarkt dankzij de andere sectoren aantrekt, blijft de werkgelegenheid in de bouwsector een buitenbeetje. De jongste drie jaar zijn er in Vlaanderen meer dan 9.000 bouwvakarbeidersjobs verdwenen. Een verlies van maar liefst 9%! Ondertussen zet de daling zich verder maar de mate waarin is wel wat afgenomen. Ten opzichte van het vorige kwartaal werkt vandaag 14% van de Vlaamse bouwbedrijven met minder personeel. 15% denkt tegen de zomer meer werknemers in dienst te hebben dan vandaag terwijl 13% zegt dat het er nog eens minder zullen zijn.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels