Bio-ecologische passiefbouw voor het eerst toegepast in schoolgebouwen

Immo, Nieuws

Op de Technologiecampus van het KAHO Sint-Lieven in Gent zijn twee bio-ecologische passiefbouw klas-en testlokalen geopend voor studenten, docenten en onderzoekers.

Op de Technologiecampus van het KAHO Sint-Lieven in Gent zijn twee bio-ecologische passiefbouw klas-en testlokalen geopend voor studenten, docenten en onderzoekers.

Het gaat om een eerste toepassing in een schoolgebouw en de ervaringen worden er ter beschikking gesteld voor het project ‘Scholen voor Morgen’. “Om de invloed van de opbouw van de gebouwenschil op het thermisch comfort te besturen, werd voor twee bouwsystemen gekozen”, zegt Alexis Versele van de onderzoeksgroep Duurzaam Bouwen. “Een lokaal is opgevat als een massieve structuur van baksteen met een isolatieschil in houtskelet. Het andere lokaal is een halfzware structuur in houtskelet met een massieve betonvlier. Daarboven wordt in de klaslokalen gebruik gemaakt van geavanceerde lage-energie technische uitrustingstechnieken op het vlak van warmteopwekking, ventilatie, koeling en verlichting.”

De klaslokalen zijn ontworpen als een gecontroleerde en vergelijkende testomgeving met reële gebruikers. Anderzijds kunnen de onderzoekers van de onderzoeksgroep Duurzaam Bouwen de sturing van de HVAC-installatie, verlichting en zonwering wijzigen voor onderzoeksdoeleinden.

Door een samenwerking met VIBE vzw en door de financiële ondersteuning van het Interregproject CAP’EM konden een aantal typische bio-ecologische materialen in het bouwproject worden gebruikt. Zo werd een stalen trap vervangen door een trap in beukenhout. (Belga/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels