Bio-ethanolhaarden: probleemloos plezier?

Bio-ethanolhaarden: probleemloos plezier?

Energiebronnen

Bio-ethanolhaarden bieden het plezier van vlammen, zonder de nadelen van een traditioneel haardvuur. De kachels hebben een knap design, zijn makkelijk te installeren, maar bieden echter vooral een meerwaarde als decoratief voorwerp dan als reële verwarmingsoplossing. Hun vermogen is immers niet hoog. En hun gebruik is niet zonder risico.

Een haard zonder houtblokken, roet of onderhoud, en onmiddellijk te installeren: de bio-ethanolhaard slaagt erin om al die voordelen te combineren. Gezien hij werkt op een biobrandstof vereist een bio-ethanolkachel geen schouwdoorgang en vallen er ook vele andere ongemakken weg. Zo kunt u dus volop van de vlammen genieten. De kachels zijn mobiel en kunnen dus eender waar worden geïnstalleerd (op de vloer, aan de muur,…) zonder grote voorafgaande werkzaamheden.

Bio-ethanolhaarden bieden een beperkt warmtevermogen van maximum 5 kW voor de grootste modellen, wat zo’n 4 à 5 graden Celsius extra oplevert in het vertrek. Een warmtetoevoer die te zwak is om een meer traditioneel verwarmingssysteem te vervangen. Verwarmen is dus niet hun hoofdfunctie. Bovendien is bio-ethanol alles behalve een goedkope brandstof. De prijs varieert tussen 0,33 en 1 euro per kWh tegenover 0,085 euro per kWh voor stookolie (bron: Test Aankoop). De prachtige vlammen van dit soort haard bieden echter de sfeer van een echt haardvuur.

Bio-ethanolhaarden hebben geen schouw en bieden een uitstekend rendement, omdat de warmte rechtstreeks de lucht in wordt gestuurd. Dit principe is echter niet zonder risico. Elke vlam verbruikt zuurstof en produceert monoxide (CO) en koolstofdioxide (CO2). Haarden op bio-ethanol kunnen ook vluchtige organische stoffen (VOS) uitstoten. Die kunnen op korte termijn irritaties en allergieën veroorzaken op de luchtwegen, ogen en huid. Op lange termijn zijn bepaalde VOS kankerverwekkend. Het is dus heel belangrijk om de lucht in de kamer te verversen en om extra veiligheidsmaatregelen te treffen.

Ook het risico van brandwonden of brand is niet onbestaand, vooral bij het warm vullen van de haard. De ethanoldampen kunnen vuur vatten, waardoor de verraste gebruiker zich kan verbranden. De verplaatsbaarheid van de toestellen en de mogelijkheid om ze in kleine ruimtes te zetten of dichtbij ontvlambare voorwerpen (houten of gecapitonneerde meubels, gordijnen, beddengoed,… ) vormen ook een zeker risico.

Als hij zich volledig bewust is van al die parameters, kan de gebruiker volop genieten van een mooi vlammenspel in een toestel met een vaak prachtig design. De haard zorgt zo in zijn interieur voor een bijzondere sfeer en biedt een beetje warmte. De enige beperking in de ontwikkeling van deze producten is de verbeelding van de designers. Voorzichtigheid is desalniettemin geboden!

Benoît Bilocque – Econologic

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels