Bioklimatische principes voor renovaties

Energie

De meeste woningen in ons land beantwoorden nog steeds niet aan de huidige normen voor comfort en energieverbruik. Het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen is een enorme uitdaging. Kunnen we huizen renoveren op basis van de belangrijkste bioklimatische architectuurprincipes?

De meeste woningen in ons land beantwoorden nog steeds niet aan de huidige normen voor comfort en energieverbruik. Het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen is een enorme uitdaging. Kunnen we huizen renoveren op basis van de belangrijkste bioklimatische architectuurprincipes?

Een groot aantal bestaande gebouwen werd niet of nauwelijks geïsoleerd en verbruikt bijgevolg enorm veel energie. Ze moeten dringend gerenoveerd en opgewaardeerd worden. Een eenvoudige renovatie kan zich beperken tot enkele wettelijk opgelegde verbeteringen (isolatie, dubbele beglazing,…). Maar u kunt een pand ook bioklimatisch opwaarderen.

In bestaande constructies moet u hoe dan ook aan de slag met een aantal ‘vaste’ elementen. Zo kunt u niets meer veranderen aan de inplanting. Tijdens een bioklimatische renovatie schuilt de uitdaging dan ook in het volledig herdenken van de initiële logica van het gebouw. Schrik er niet van terug om de indeling van het huis te herbekijken. Sloop bepaalde scheidingsmuren óf trek er nieuwe op om ruimtes te herscheppen en de circulatie harmonieuzer af te stemmen op de buitenomgeving en de oriëntatie van de woning. Met grotere ramen aan de zuidkant trekt u meer zonnewarmte en licht. Overweeg de bouw van een serre of een bioklimatische veranda. Beperk het aantal ramen aan de noordzijde. In het oosten en het westen kunt u aanplantingen en mobiele zonneschermen toevoegen om oververhitting in huis tijdens de zomermaanden en in de tussenseizoenen te vermijden. Uiteraard wordt de hele mantel (isolatie en afdichting) het best ook grondig aangepakt.

Een huis leeft. Denk daarom grondig na over hoe u een evenwicht wil bereiken en in stand houden. Een ondoordachte renovatie kan bepaalde kwaliteiten van de woning tenietdoen en/of pijnpunten blootleggen. Vaak zijn oude huizen aan de binnenkant geïsoleerd, een oplossing met een aantal nadelen. Zo verdwijnt de thermische inertie van de gemetselde muren. En net die inertie zorgt voor een thermische faseverschuiving die uw comfort – zowel in de zomer als in de winter – ten goede komt. Geef daarom de voorkeur aan isolatie langs buiten. De verluchting in oude huizen loopt veelal via natuurlijke infiltraties. Als u de oude ramen tijdens renovatiewerken vervangt, verdwijnen veel van die inlaten voor frisse lucht en is er onvoldoende ventilatie. Daardoor ontstaan vochtplekken ten gevolge van condensatie, en die kunnen schimmelvorming in de hand werken. Maak daarom werk van een deugdelijke natuurlijke ventilatie of, beter nog, adequate mechanische ventilatie.

Als u de energieprestaties van uw woning verbetert, zullen uw behoeften aan verwarming dalen. Overweeg de installatie van een efficiënte warmtepomp. De elektriciteit die nodig is om die te laten draaien, kan door fotovoltaïsche panelen worden opgewekt. Voor de productie van sanitair warm water kunt u eveneens op de zon rekenen: installeer thermische zonnepanelen.

Benoît Bilocque – Econologic

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels