Woon-werkruimte
Bij de bouw van een loods voor een ambachtelijke schrijnwerkerij, kozen de architecten ervoor om een deel van het gebouw een residentiële bestemming te geven. Meer specifiek gebruiken ze het dak als maaiveld voor het bouwen van duurzame woningen. Op die manier combineren ze een ambachtsruimte, die door zijn flexibel en eenvoudig ontwerp makkelijk kan worden opgedeeld, met daarbovenop een woongedeelte, op een zeer centrale ligging dicht bij de stad. Het industriële karakter van de loodsen is weerspiegeld in de dakwoningen, met veel licht en glas, die elk kunnen genieten van een royale buitenruimte.
De jury
De jury ziet een oplossingsmodel om enerzijds verschillende ambachten te combineren in één gebouw, dankzij de flexibele invulling van het volume, en anderzijds het geheel mooi te laten opgaan in residentiële gebieden. Dit maakt bovendien dat de vaklui dichter bij hun klanten zitten, wat ook de duurzaamheid ten goede komt.
Delmulle Delmulle
9790 Petegem aan de Schelde
055 30 26 70
Tweewoonst
Op een hoekperceel verrees een woning met twee wooneenheden. Geen traditionele horizontale of verticale opdeling hier; de twee eenheden lopen over de verschillende verdiepingen door elkaar heen. Ze zijn letterlijk met elkaar verweven en genieten beide van verschillende zichten en dimensies. De woonruimtes bevinden zich afwisselend aan de voorzijde, in het zuiden aan de straatkant, en aan de achterzijde, met zicht op de tuinen. De verschillende kleur in baksteen voor de voorgevel, en de zij- en achtergevel sluit telkens aan bij de aanpalende bebouwing.
De jury
Ook de jury had oog voor de fijne detaillering van deze hoekwoning, waaronder ook de verschillende kleur van de balustrades en het speelse patroon in de zijgevel. Het doordachte concept liet toe om twee afzonderlijke, kwalitatieve woningen te bouwen op een klein perceel. Bovendien aan een zeer toegankelijk budget.
Architecten Broekx-Schiepers
3500 Hasselt
011 32 15 99
Van industriële site naar duurzame wijk
Op de site van een vroegere houthandel wordt plaats gemaakt voor 53 woningen en een heel aantal gemeenschappelijke ruimtes, met een duidelijke knipoog naar het industriële verleden van het gebied.
Twee gebouwen aan de straatkant bieden toegang tot het centrale binnengebied waar nog twee blokken en een tiental stadswoningen voorzien zijn. Een aantal bestaande gebouwen wordt grondig gerenoveerd en krijgt een nieuwe, gemeenschappelijke bestemming. Tussen de gebouwen door slingeren paden en tuinen. In de hoogte verbinden passerellen de verschillende gebouwen.
De jury
De verschillende (woon)functies van de gebouwen en de vele ontmoetingsplaatsen (dakterrassen, tuinen, passerellen…) bevorderen de sociale cohesie, en dat op een zeer beperkte oppervlakte zonder dat het geheel gesloten en afstandelijk aanvoelt. Het is een oplossing voor de vaak verloren binnengebieden in een stad, zonder dat het project een apart eiland wordt in de stad.
Urban Platform – Cédric Franck
1050 Brussel
02 502 73 28
De binnenkant van België
Het binnengebied van een bouwblok wordt vaak gekenmerkt door lange tuinen, volgestouwd met kleine koterijen die als tetrisblokjes in elkaar passen. Bij dit project ruimde deze wat verloren ruimte plaats voor dwars op elkaar gestapelde patiowoningen die twee straten met elkaar verbinden. Op elke kop gebouwen met doorzonappartementen die de ingang naar de leefstraat en de patiowoningen aanduiden. Het project telt verschillende woonvormen, een ondergrondse parking een heuse leefstraat, en, de ene zijn dak is de ander zijn tuin.
De jury
Ook al betreft het een kleine oppervlakte, de verschillende woonvormen garanderen een gemengde wijk en de aandacht voor de (autovrije) buitenruimte verhoogt de levenskwaliteit. Het is een uitzonderlijk voorbeeld van hoe verdichting kan gebeuren terwijl tegelijkertijd de buurt- en levenskwaliteit verhoogt.
goedefroo+goedefroo architecten – Sven Goedefroo
8710 Wielsbeke
056 66 36 60
Eervolle vermelding
Bebouwde voortuin
In de voortuin van een villa uit de jaren 1960 verschijnen vijf nieuwe wooneenheden, deels ingegraven in het terrein door het grote hoogteverschil met de straat. De achtergevels zijn volledig gesloten, want ingegraven. Licht valt binnen via patio’s en de grote ramen vooraan de woningen waar de leefruimtes zijn ingedeeld. Aan de straatkant hebben alle patiowoningen parkeerplaats, plek voor fietsen en huisvuilcontainers. Een trap leidt van de overdekte parking naar de woningen.
De jury
Een origineel concept dat nieuwe mogelijkheden toont in stedelijke verkavelingen, oordeelde de jury. Waar voordien slechts één woning stond, staan er nu zes, met respect voor het groen. Het is een gedurfd project dat een antwoord biedt op de verdichtingsmogelijkheden in meer landelijke verkavelingen.