Bond Beter Leefmilieu geeft tips om energie te besparen

Energie

Gezinnen kunnen met hun tips tot gemiddeld 140 euro per maand uitsparen op de energiefactuur.

Gezinnen kunnen met hun tips tot gemiddeld 140 euro per maand uitsparen op de energiefactuur.

De federatie van natuur- en milieuverenigingen, Bond Beter Leefmilieu, reikt mensen tips aan om tijdens het stookseizoen van 1 december tot en met1 maart zo veel mogelijk energie te besparen. De campagne die ze hiervoor opzetten noemen ze ‘de energiejacht’. Bij de vorige editie van de campagne bespaarden deelnemende gezinnen maar liefst 9,24 procent, omgezet zo’n 140 euro op de energiefactuur.

“Een gemiddeld gezin betaalt per jaar meer dan 2.300 euro aan energie”, zegt campagneverantwoordelijke Marc Steens in een persbericht. “Toch blijft de energiefactuur een grote onbekende voor de gemiddelde Vlaming. Slechts een vijfde van de gezinnen weet hoe hoog het verbruik juist is.”

Om energie te kunnen besparen moet je volgens Steens geen zware inspanningen doen. “Een eerste belangrijke stap is het bijhouden van je

energieverbruik. Zo raak je je bewust van je verbruik en kweek je al snel een ‘energiereflex’. Daarnaast geeft hij nog twee handige tips mee: het ontdooien van de diepvries als er 2 cm ijs instaat of het sluiten van de gordijnen voor warmte binnen te houden.

Vorig jaar bespaarden meer dan 5.000 deelnemende gezinnen gemiddeld 140 euro. “Hiermee bewijzen ze dat het mogelijk is om puur om basis van gedragsverandering, en zonder aan comfort in te boeten, energie te besparen,” aldus Steens.

Op de website www.energiejacht.be biedt BBL een rekentool aan waarmee je de meterstanden van gas, elektriciteit en water op de voet kan volgen. Wie wil kan zich ook inschrijven om deel te nemen aan de campagne van BBL. (Belga/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels