Bostoen bouwt passiefhuis

Nieuws

Het concept van de passiefhuizen laat toe om een traditionele actieve verwarming volledig achterwege te laten.

De steeds groter wordende milieu- en luchtverontreiniging geeft ons de morele verplichting om te zoeken naar energie- en milieuvriendelijke bouwmethoden.

Het concept van de passiefhuizen, zoals dat al jaren bestaat in Duitsland en Oostenrijk, laat toe om een traditionele actieve verwarming volledig achterwege te laten. Een aanzet voor Villabouw Bostoen om te investeren in een eigen passiefhuisconcept onder begeleiding van de passiefhuisdeskundige Christophe Debrabander.

Het principe van een passiefhuis omvat 4 belangrijke voorwaarden: een goede isolatie van muren, vloeren, dak en vensters; een goede luchtdichtheid mét meetrapport zodat de koude niet via spleten naar binnen kan; een goede ventilatie zodat er altijd meer dan voldoende verse lucht in de woning aanwezig is en voldoende beglazing op het zuiden zodat de invallende winterzon onze woning kan verwarmen. De goede isolatie, luchtdichting en ventilatie met warmterecuperatie (systeem D) zorgen ervoor dat de gratis zonnewarmte binnen blijft en dat er maar een heel beperkte bijverwarming nodig is. In optie kan ervoor worden gekozen om de nodige warmte op te wekken met zonne-energie en alternatieve warmtebronnen.

Kijkwoning – Passiefhuis in metselwerk

Villabouw Bostoen startte in februari met de bouw van hun eerste passiefhuis kijkwoning in Lochristi. Ondertussen zijn de ruwbouw- en dakwerken voltooid en kan worden aangevat met de voorbereiding van de technieken en plaatsing van het buitenschrijnwerk. Christophe Debrabander begeleidt de berekeningen met de officiële passiefhuissoftware “PHPP” en de passiefhuis-technische uitvoeringsdetails. Villabouw Bostoen biedt met dit project een sleutel-op-de-deur antwoord op de stijgende vraag naar lage-energiewoningen en passiefhuizen, ook voor mensen met de traditionele ‘baksteen in de maag’.

Waarom investeren in passiefhuis?

Door te investeren in een passiefhuis kan de bouwheer tot drie kwart besparen op de energiefactuur. Een gemiddeld passiefhuis in Vlaanderen wordt verwarmd met ongeveer 120 tot 300 euro per jaar. Daarboven krijgt al wie particulier een passiefhuis bouwt, een rits premies en belastingsverminderingen. Villabouw Bostoen onderhandelt, in samenwerking met ‘passiefhuisplatform’, ook met financiële instellingen om kopers van passiefhuizen een aangepaste lening te kunnen geven.

Stephan Bostoen: “Met al deze besparingen, belastingsvermindering en premies bedraagt de maandelijkse meerkost van een lening minder dan de maandelijkse besparing op de verwarmingsfactuur. Met andere woorden, u bespaart op uw maandelijkse uitgaven! Zodra de lening is afbetaald, wordt de besparing nog groter: bij een passiefhuis is de vaste maandkost (stookkost) immers veel lager dan bij een gewoon huis.

Meer informatie vindt u op www.mijnpassiefhuis.be. Wie op de hoogte wil blijven van het Bostoen laagenergiehuis en passiefhuisconcept stuurt een mail naar passiefhuis@bostoen.be.

Ik ga Bouwen & Renoveren 08/2008

Tips

TIP

Premies en belastingsvermindering:
€ 2650 belastingsvermindering voor het plaatsen van super isolerende beglazing en dakisolatie (dit geldt ook voor de isolatie van niet passiefwoningen) én bijkomend € 790 belastingsvermindering voor het plaatsen van zonnepanelen in hetzelfde belastingsjaar

€ 7900 belastingsvermindering: 10 jaar lang € 790 (600 euro te indexeren) voor passiefhuizen die het passiefhuiscertificaat behalen. U krijgt dit attest na een luchtdichtheidstest en narekening van de PHPP door het passiefhuisplatform.

€ 1500 premie van netbeheerder www.eandis.be voor de bouw van een nieuw passiefhuis

€ 1500 à ca.€ 2300 besparing op onroerende voorheffing: 10 jaar lang 40% vermindering op de onroerende voorheffing voor woningen met E-peil < E 40 (passiefhuis behaalt E 30 tot E 0, afhankelijk van de bijkomende investering in groene stroom.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels