Bourgeois stuurt archeologienota bij

Nieuws

Vlaams minister-president Geert Bougeois gaat de archeologienota bijsturen. Dat is een nota die bouwheren sinds juni moeten laten opmaken om op bepaalde plaatsen een bouw- of verkavelingvergunning te krijgen. Onder meer de architecten kloegen over de grote financiële en administratieve last die dat met zich meebrengt. Bourgeois erkent de problemen en stuurt nu bij.

Bouwheren zijn in Vlaanderen sinds juni verplicht om in bepaalde gevallen een archeologisch onderzoek te laten uitvoeren, om een zogenaamde archeologienota te krijgen. Die moeten ze hebben nog vóór ze aan de aanvraag voor een bouwvergunning kunnen beginnen. Het doel van de maatregel is om het archeologisch erfgoed te beschermen. Maar de procedure blijkt duurder uit te vallen dan gepland.

“Ik heb inderdaad vastgesteld dat de raming van de kosten voor de archeologienota zonder onderzoek van 250 euro, die de administratie mij had gegeven, absoluut niet klopt. In de realiteit gaat het van 2.500 euro tot in zeer extreme gevallen 7.500 euro. Dat is volstrekt onaanvaardbaar”, zei Bourgeois, na vragen van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) en An Christiaens (CD&V).

Ook over de omslachtige procedure, met veel te lange nota’s en een te lange doorlooptijd, zijn er klachten. Bourgeois heeft nu een besluit klaar dat hij op korte termijn aan de Vlaamse regering zal voorleggen om zowel de hoge kosten als de administratieve last aan te pakken. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels