Bouw fietsbrug aan Antwerpen-Berchem van start

Bouw fietsbrug aan Antwerpen-Berchem van start

Nieuws

Nabij het station Antwerpen-Berchem is woensdag de officiële eerste steen - of in dit geval veeleer de eerste steunpilaar - geplaatst van de geplande fietsbrug over de Singel, een samenwerking tussen de provincie en stad Antwerpen, NMBS en de Vlaamse overheid. De brug zou eind 2017 klaar zijn en voor een veilige oversteekplaats moeten zorgen voor de naar schatting 5.000 fietsers die er nu dagelijks de drukke Singel over moeten op het traject van de fietsostrade Antwerpen-Mechelen

De 270 meter lange fietsbrug zal over de stationsparking heen en in de spoorwegberm lopen en aansluiten op het fietsparkeergebouw van Antwerpen-Berchem dat vorig jaar de deuren opende. De komende maanden wordt de spoorwegberm verbreed en worden nog zes steunpilaren geplaatst.

Het plaatsen van de brug over de Singel zal in het voorjaar van 2017 gebeuren op een verkeersluw moment, want het drukke kruispunt van de Singel en de Posthofbrug zal dan een heel weekend afgesloten worden. De provincie Antwerpen deed als initiatiefnemer van de fietsostrade Antwerpen-Mechelen het voorbereidende studiewerk en investeert er 1,3 miljoen euro. De Vlaamse overheid geeft eenzelfde bedrag uit. “Vlaanderen investeert in kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur die een verschil maakt”, stelt Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Zo willen we meer mensen verleiden om ook in het woon-school- en woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets. De nieuwe fietsbrug zal het fietsverkeer in en uit de stad sneller, comfortabeler en veel veiliger maken.”

De stad Antwerpen doet er nog eens ruim 663.000 euro bovenop en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling steunt het project met 907.000 euro, omdat de fietsbrug meer mensen op de fiets zal zetten voor functionele verplaatsingen. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels