Bouw fietsbrug Antwerpen-Berchem binnenkort van start

Nieuws

Ter hoogte van het station Antwerpen-Berchem gaat in augustus de bouw van een fietsbrug over de Singel van start. Dat meldt de provincie Antwerpen. Ze moet een veilige en vlotte oversteekplaats vormen voor 5.000 fietsers die dagelijks het drukke kruisunt van Singel en Posthofbrug moeten trotseren. Het project kost ruim 3,3 miljoen euro, een gezamenlijke inspanning van de Vlaamse overheid, de provincie Antwerpen en de stad Antwerpen.

De fietsbrug krijgt een rechtstreekse verbinding met het eveneens nieuwe fietsparkeergebouw van Antwerpen-Berchem en zal deel uitmaken van de fietsostrade Antwerpen-Mechelen, die sinds vorig jaar in één rechte lijn het station Antwerpen-Centraal aan dat van Mechelen-Nekkerspoel linkt. Het kruispunt van Singel en Posthofbrug vormde op die fietsostrade nog een belangrijk obstakel voor een vlotte doorstroming.

Anderhalf jaar vertraging

Eigenlijk had de brug er al anderhalf jaar geleden moeten liggen. Dat de werken nu pas van start kunnen gaan, ligt volgens de provincie onder meer aan de techniciteit van de aanvraag inzake de spoorinfrastructuur – de fietsbrug komt immers pal naast de spoorlijnen aan Antwerpen-Berchem te liggen – en de complexiteit van de Europese aanbestedingsprocedure. De bouwtijd is ongeveer één jaar, waardoor nu gemikt wordt op een inhuldiging in de herfst van 2017.

Tijdens het plaatsen van de steunpilaren zal er op de Singel ter hoogte van Antwerpen-Berchem in elke rijrichting slechts 1 rijstrook beschikbaar zijn. De wegversmalling in kwestie werd bewust gepland in de vakantiemaand augustus omdat er dan minder verkeer is. Tegen 1 september zou de verkeershinder achter de rug moeten zijn. Fietsers en voetgangers ervaren sowieso geen hinder. (Belga/EK)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels