‘Bouw fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten af’

Nieuws

Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen) stelt in haar boek 'Het nieuwe wonen' voor om de bestaande fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten af te voeren en een Vlaamse woonpremie in te voeren.

Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen) stelt in haar boek ‘Het nieuwe wonen’ voor om de bestaande fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten af te voeren en een Vlaamse woonpremie in te voeren. Met haar boek wil Vogels het debat over wonen in Vlaanderen aanzwengelen.

De timing is niet toevallig. In het akkoord over de zesde staatshervorming is voorzien dat het hele woonbeleid een Vlaamse bevoegdheid wordt. “Vlaanderen zal nu kunnen bewijzen dat het inderdaad beter doet wat het zelf doet”, aldus Vogels. De problemen zijn natuurlijk niet nieuw. Huizen worden voor meer en meer gezinnen onbetaalbaar en de wachtlijsten voor sociale woningen zijn nog amper te overzien.

‘Kwalitatiever en betaalbaarder’

Vogels doet in haar boek een hele reeks suggesties om wonen “kwalitatiever en betaalbaarder” te maken. Die suggesties gaan van de invoering van een maximumfactuur in de huur (gekoppeld aan een systeem van richthuurprijzen en huursubsidies) tot het stoppen van de uitverkoop van het patrimonium door de overheid. Een van de meest opvallende voorstellen is om het bestaande systeem van de fiscale aftrek voor hypothecaire leningen af te bouwen.

‘Huidig systeem is sociaal onrechtvaardig’

“Dat systeem duwt de prijzen verder de hoogte in en is sociaal onrechtvaardig omdat het vooral de mensen helpt die al een woning hebben. Het hele systeem maakt vooral de banken rijker en wordt onbetaalbaar voor de overheid (920 miljoen euro in 2010, volgens de Nationale Bank, nvdr)”, aldus Vogels.

Bij de overheveling van de bevoegdheden, zou Vlaanderen dat systeem volgens haar moeten afbouwen. Voor tweede verblijven wordt het best meteen afgeschaft. Gezinnen die een hypothecair lening lopen hebben, mogen volgens Vogels niet in de steek gelaten worden, maar er komen wel best sociale correcties. Zo zou de hoogte van het belastingkrediet omgekeerd evenredig moeten worden met het inkomen.

Woonpremie

Het verwerven van een woning zou volgens Vogels in de toekomst beter kunnen ondersteund worden via een woonpremie die beperkt wordt in de tijd. Elke Vlaming zou dan bij de aankoop van een woning recht hebben op een ‘rugzakje’ waarin 15 jaar woonpremie zit. Wie bv. zijn woning na vijf jaar verkoopt als gevolg van een scheiding, heeft nog 10 jaar woonpremie over voor de aankoop van een volgende eigen woning.

Volgens Vogels zou de invoering van een Vlaamse woonpremie 425.000 miljoen euro kosten. Dat zou goed zijn voor ruim een kwart van het totale Vlaamse woonbudget.

‘Schaf het systeem volledig af’

De Groen-politica maakt zich – op basis van voorbeelden uit het buitenland -wel sterk dat de afbouw van het systeem van de fiscale aftrek de prijs van de woningen zal doen dalen. Een aantal experts treedt Vogels bij in haar kritiek op de bestaande fiscale aftrek.

Pascal De Decker, woonbeleidspecialist en docent aan de Sint-Lucasarchitectuurschool Gent/Brussel en de Hogeschool Gent, wil nog een stapje verdergaan en pleit voor de volledige afschaffing van het systeem. “De fiscale aftrek kost de overheid handenvol geld, maakt de woningen nog duurder en gaat naar mensen die het niet nodig hebben”, aldus De Decker. Ook Johan Albrecht van denktank Itinera noemt de huidige woonbonus “niet efficiënt”. “Een btw-korting is een veel betere prikkel om de nieuwbouw te stimuleren”, aldus Albercht. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels