Bouw kende in 2009 terugval van activiteit met 3,4 procent

Nieuws

De Belgische bouwsector heeft vorig jaar een terugval van de activiteit gekend met 3,4 procent en daarmee beter gepresteerd dan de privésector in zijn geheel.

De Belgische bouwsector heeft vorig jaar een terugval van de activiteit gekend met 3,4 procent en daarmee beter gepresteerd dan de privésector in zijn geheel. Dat heeft de Confederatie Bouw dinsdag bekendgemaakt bij de voorstelling van haar jaarverslag 2009-2010.

Het was de gebouwensector die het meest door de crisis aangetast werd. Het aantal vergunningen daalde vorig jaar met 13 procent bij de nieuwbouwwoningen en met 7 procent bij de niet-residentiële nieuwbouw. De Confederatie Bouw verwacht dat deze sector ook dit jaar onder druk zal blijven staan.

De sector van de burgerlijke bouwkunde (infrastructuurwerken) heeft zich in 2009 dan weer bijzonder goed gedragen, dankzij een toename van de overheidsinvesteringen met 11,6 procent. Verwacht wordt dat die goede prestatie in 2010 herhaald zal worden, met een groei boven de 5 procent.

Moeilijk 2010

Behalve de burgerlijke bouwkunde zou volgens de Confederatie Bouw ook de renovatie in 2010 nog meer dan in 2009 bijdragen tot het verzachten van de val van de nieuwbouw. De Confederatie Bouw verwacht dat de sector in 2010 opnieuw een moeilijk jaar zal beleven, met een terugval van 2 tot 3 procent.

Vanaf 2011 zou de bouw opnieuw (matig) gaan groeien, onder meer door een herstel van de investeringen door ondernemingen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels