Bouw van nieuwe sociale woningen aan Gentse Rabot gestart

Bouw van nieuwe sociale woningen aan Gentse Rabot gestart

Nieuws

In Gent is donderdag gestart met de bouw van de nieuwe sociale woningen aan het Rabot, waar de grote woontorens gesloopt worden. De eerste drie gebouwen met samen 131 appartementen moeten in 2018 klaar zijn, meldt de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent.

In het project Rabot worden de drie hoge woontorens uit de jaren 70 tegen eind 2023 vervangen door acht lagere torens met samen ongeveer 360 appartementen. Eind 2015 werd de eerste Rabottoren al volledig afgebroken en in 2017 volgt de tweede toren. Op de plaats waar de eerste toren stond, kan nu gestart worden met de eerste fase van drie appartementsgebouwen met 131 appartementen voor sociale verhuring.

Meer groen in wijk

Voorzitter Tom Balthazar van WoninGent startte donderdag symbolisch de graafwerken. De drie gebouwen vormen samen één gebouwencluster met twee tussenliggende gemeenschappelijke private tuinen.

“Het Rabot is een zeer dichtbevolkte wijk met een gebrek aan groene ruimte. Het ontwerp van de private en publieke buitenruimtes wil dan ook bijdragen aan meer groen in de wijk. Tussen de gebouwen komen gemeenschappelijke binnentuinen voor de bewoners, die fungeren als rustplek. Naast de mogelijkheid om gebruik te maken van deze binnentuinen, zullen de bewoners ook allemaal over een eigen terras beschikken”, zegt WoninGent. De eerste sociale woningen zouden in de tweede helft van 2018 verhuurd kunnen worden.

Het eerste gebouw langs het Griendeplein zal ruimte bieden aan gemeenschapsvoorzieningen en winkels. Daarboven komen vijf verdiepingen met 45 appartementen.
“Het tweede gebouw omvat vier bouwlagen en 27 appartementen. In het derde gebouw, dat bestaat uit zeven bouwlagen, komen er 59 appartementen”, meldt de sociale huisvestingsmaatschappij.

“Het tweede en derde gebouw staan op een sokkel met een parkeergarage, bergingen en fietsenstallingen voor de bewoners van de drie gebouwen. Hierdoor wordt de gelijkvloerse verdieping als het ware opgetild. Dit zorgt niet alleen voor meer privacy en een beter bezonning van de gelijkvloerse appartementen, maar ook voor natuurlijke verluchting en daglicht in de ondergelegen fietsenbergingen.”

Energiezuinig

De bewoners van de gebouwen zullen met hun afval terechtkunnen in een ondergronds sorteerpunt van afvalintercommunale IVAGO. Er komt ook een collectief verwarmingssysteem voor de drie gebouwen dat enerzijds aangesloten is op het stadsnet en anderzijds op collectieve zonneboilers. Door de combinatie met een ventilatiesysteem D, isolatie en zonnewerend glas, moeten de gebouwen een K-peil van ongeveer 30 en een E-peil van minder dan 40 halen. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels