Bouwaannemers steeds pessimistischer

Bouwaannemers steeds pessimistischer

Nieuws

Het vertrouwen van de aannemers uit de bouwsector is in augustus verder geslonken.

Het vertrouwen van de aannemers uit de bouwsector is in augustus verder geslonken. Ook de orderboeken worden niet dikker. Dat blijkt uit de maandelijkse bouwbarometer die de Confederatie Bouw vrijdag publiceerde.

De cijfers over het aantal afgeleverde bouwvergunningen blijven wel positief, behalve voor de renovatie van woongebouwen. Volgens de barometer, die het driemaandelijks gemiddeld vertrouwen meet, zijn er nu meer pessimisten (14,3 pct) onder bouwaannemers tegenover een maand eerder (13,7 pct). Het aantal optimisten (10,7 pct) is stabiel gebleven.

Vooral de faillissementen werpen nog altijd een schaduw over de sector. Zo moesten van mei tot en met juli 452 bouwbedrijven de boeken neerleggen. Dat is een stijging van 18 procent in vergelijking met de vorige drie maanden. In de periode februari-april was er nog een lichte daling. Het orderboekje van de aannemers bleef tijdens de periode van juni tot augustus gevuld voor 5,49 maanden, gelijkaardig aan het tweede kwartaal.

Minder renovatie

De recentste cijfers over de bouwvergunningen en de bouwactiviteit blijven wel positief, aldus nog de Confederatie Bouw. In de periode maart tot mei 2011 werd de bouw van 10.300 nieuwe woningen toegestaan, 15 pct meer dan in de drie maanden ervoor.

Het aantal vergunningen voor de renovatie van woningen daalde daarentegen tijdens diezelfde periode (-2,4 pct). Er is dus een stijgende trend in nieuwbouw en een stabiliserende trend in renovatie, concludeert de Confederatie Bouw. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels