Bouwactiviteit gaat nog eens 2,5 procent achteruit in 2010

Nieuws

De activiteiten in de Belgische bouwsector zullen dit jaar voor het derde jaar op rij achteruitgaan. Pas in 2011 komt er beterschap. Dat staat woensdag in de sectoranalyse bouw van Dexia Research.

De activiteiten in de Belgische bouwsector zullen dit jaar voor het derde jaar op rij achteruitgaan. Pas in 2011 komt er beterschap. Dat staat woensdag in de sectoranalyse bouw van Dexia Research.

In 2008 bleef de negatieve groei in de bouw nog beperkt tot -0,4 procent, maar vorig jaar werd dat -4,5 procent, “de grootste daling op jaarbasis sinds 1983”.

Toch, zo nuanceert Dexia Research, viel deze ontwikkeling nog mee tegenover sommige andere economische sectoren en tegenover de bouw in andere Europese landen. Net als de bouwsector zelf verwacht Dexia dit jaar opnieuw negatieve cijfers. De studiedienst schat de nieuwe achteruitgang op -2,5 procent.

“Een cocktail van overwegend negatieve factoren zal ook dit jaar de bouwactiviteit afremmen”, luidt het. Alleen de overheidsinvesteringen zullen een positieve bijdrage leveren aan de bouwactiviteit. De wooninvesteringen door gezinnen daarentegen zullen opnieuw afnemen.

Productiecapaciteit

Het positieve effect van de btw-verlaging tot 6 procent voor een schijf van 50.000 euro bij nieuwbouwprojecten zal wegebben na maart, wanneer de maatregel afloopt, aldus Dexia. “Bovendien zijn een aantal bouwprojecten die oorspronkelijk gepland waren voor de tweede helft van 2010 en voor 2011, vervroegd uitgevoerd onder invloed van de maatregel.”

Ook de bedrijfsinvesteringen in de bouw zullen dit jaar nog niet herstellen. Door de recessie is er een teveel aan productiecapaciteit, “waaronder ook een overschot op het vlak van de bedrijfsgebouwen”.

“Pas vanaf de tweede helft van 2011 zal het groeitempo van de bouwsector die van de totale economie overtreffen”, aldus nog Dexia.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels