Bouwbarometer bereikt dieptepunt

Nieuws

De bouwbarometer heeft een absoluut dieptepunt bereikt. De barometer heeft de laagste score in 15 jaar en er wordt verwacht dat 2012 een erg moeilijk jaar zal zijn voor de bouwsector.

De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert, maakt dit eindejaar een dramatische val tot 95,8 punten. Het betekent dat de bedrijfsleiders van de kleine en middelgrote bouwondernemingen erg pessimistisch gestemd zijn. Vooral de toekomst boezemt hen angst in.

Hun orderboekje raakt aanzienlijk slechter gevuld en de opeenvolgende berichten over besparingen en hervormingen voeden het pessimisme en de onzekerheid. 27% van de Vlaamse bouwkmo heeft nu minder werk dan in september. Gevraagd naar een evaluatie van het werkvolume ten opzichte van de normale niet-crisis situatie, zegt een belangrijk aandeel van de bouwkmo’s dat het aantal opdrachten niet volstaat.

Pessimistisch voor 2012

Wat 2012 betreft, zijn de bouwbedrijven erg categoriek: Het wordt een erg moeilijk jaar voor de bouwsector. Ook de evolutie van het aantal afgeleverde bouwvergunningen maakt duidelijk dat de verwachtingen voor de woningbouw in 2012 erg mager zijn.

De meest recente cijfers van de Afdeling Statistiek van de FOD Economie lopen tot en met juli 2011 en tonen dat er in de eerste 7 maanden van dit jaar maar liefst 32% minder vergunningen zijn afgeleverd dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid in de bouwsector houdt voorlopig goed stand. De bouwsector kampt eerder met een tekort aan arbeidskrachten waardoor ontslagen enkel vallen wanneer het werkelijk niet anders kan. Het systeem van de tijdelijke werkloosheid dient vaak als buffer. Tijdens de vorige crisisperiode namen de bouwbedrijven massaal hun toevlucht tot dit systeem omdat ze hun werkkrachten niet kwijt willen.

Ondertussen daalt de tevredenheid van de bouwbedrijven met de economie in het algemeen tot diep onder het vriespunt. Tot voor midden 2011 hielden ontevreden en tevreden bouwondernemers elkaar in evenwicht maar nu zijn de pessimisten steeds talrijker. Het vertrouwen in het eigen bedrijf ligt gelukkig nog hoger. Daarover is 85% van de bouwondernemers tevreden. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels