Bouwbedrijven gaan over tot ontslagen

Bouwbedrijven gaan over tot ontslagen

Immo, Nieuws

Eén op vijf bouwbedrijven heeft de voorbije drie maanden mensen moeten ontslaan. Vijftien procent van de bouwbedrijven is bovendien van plan de komende maanden mensen te ontslaan.

Ontslagen in de bouwsector zijn uitzonderlijk. Bedrijven houden het liefst bouwvakkers zo lang mogelijk aan boord, wegens het tekort aan geschoold personeel. Dat bedrijven nu toch mensen aan de deur zetten, komt doordat de bouwbedrijven zonder werk zitten.

Het werkvolume blijft dalen: 38 pct van de Vlaamse bouwkmo’s zegt minder werk te hebben dan in december, terwijl 21 pct zegt meer werk te hebben. Dat
blijkt uit een peiling door werkgeversorganisatie Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf.

Verwachtingen

De verwachtingen voor de eerstvolgende maanden zijn niet veel beter: 41 pct verwacht een daling van het werkvolume, 13 pct verwacht meer opdrachten. Het orderboekje van de bouwbedrijven is op middellange termijn wel iets beter gevuld dan in het vorige kwartaal.

Wat de prijzen betreft die aannemers kunnen aanrekenen, zegt 36 pct dat die zijn gedaald, en verwacht 44 pct nog een verdere verslechtering. Slechts 53 pct van de bedrijven geeft aan dat de huidige prijzen winstgevend zijn. Drie pct werkt verlieslatend.

Vertrouwen historisch laag

De bouw blijft ook met slechte betalers kampen: 37 pct van de bouwbedrijven spreekt van een toename daarvan, en 46 pct ervaart meer oneerlijke concurrentie.
Uit de barometer van Bouwunie blijkt dat het vertrouwen van de sector dan ook historisch laag staat. Het stijgend consumentenvertrouwen doet de sector wel hopen dat de activiteit in de tweede jaarhelft weer zal aantrekken. (Belga/DB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels