Bouwen: wat is BIM?

Bouwen: wat is BIM?

Bouwmethodes, Ruwbouw

Wie een nieuwe woning bouwt, heeft vast al wel eens horen spreken van BIM. Dat het een digitale tool is, is meestal duidelijk, maar wat houdt het juist in?

BIM is de afkorting van Building Information Modeling (Bouwinformatiemodel in het Nederlands). Deze technologie geeft digitale informatie over een gebouw – van de bouwfase over het onderhoud tot de afbraak – dankzij het gebruik van digitale 3D-maquettes.

Wie doet wat

Op basis van deze virtuele maquettes krijgen aannemers, architecten, ingenieurs, energiedeskundigen… een globaal en digitaal beeld van de fysieke en functionele eigenschappen van een gebouw of infrastructuur. Op die manier kunnen ze voor aanvang van de werken energiesimulaties maken, mogelijke problemen detecteren, trial-en-errormethodes toepassen, nagaan of de normen worden nageleefd, het budget onder controle houden en analyses uitvoeren. 

Deze technologie maakt ook de gegevensuitwisseling tussen de verschillende partijen van een bouwproject mogelijk. Kortom, BIM definieert wie wat, waar, hoe en wanneer doet en zou het bouwproces een heel stuk vlotter moeten laten verlopen. 

Nieuwe manier van werken

BIM is dus veel meer dan enkel een software. Het is een nieuwe manier van werken en denken. Voorlopig maakt echter nog maar een zeer klein aandeel van de ondernemingen gebruik van deze technologie, zo’n 4 procent. Toch kan het sterk bijdragen tot een geslaagd resultaat, met minder risico op fouten en het beter respecteren van budget en planning. 

Tekst Mailys Chavagne
Foto Autodesk France

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels