Bouwers willen niet extra betalen voor groene energie

Energie, Nieuws

Uit resultaten van een enquête uitgevoerd door Ik ga Bouwen blijkt dat 71 procent van de bevraagden niet extra wil betalen voor groene energie.

De enquête werd uitgevoerd binnen de doelgroep van (potentiële) bouwers en verbouwers met een dergelijk hoog aantal respondenten (1700 respondenten) dat resultaten en bewerkingen statistisch relevant zijn.

Van de bevraagden zegt 71 procent dat ze niet bereid zijn om meer te betalen voor groene energie. Diegenen die wel meer voor groene energie willen betalen, zouden dat enkel doen als de stijging niet hoger is dan vijf procent.

Het kabinet van Freya Van den Bossche vindt het betreurenswaardig dat men het steevast over de kostprijs heeft als het over groene energie gaat. “De koppeling ‘groen is duur’ is onterecht. Wie bewust op zoek gaat naar een energieleverancier, wat bijvoorbeeld kan via de V-Test van de VREG, zal merken dat een groen contract niet noodzakelijk duurder hoeft te zijn.”

Modetrend

Het merendeel van de respondenten erkent echter wel dat energiebesparende maatregelen het overwegen waard zijn, ondanks hun dure prijs. Ze erkennen ook dat je er snel voordeel kan uithalen. Opvallend is dat 30 procent beweert dat duurzaam bouwen een modetrend is.

Overheid moet meer stimuleren

De meerderheid – 92 procent – meent dat de belastingverminderingen van de overheid een stimulans zijn voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Men vindt ook dat de overheid bouwers en verbouwers meer moet steunen, vooral door fiscale maatregelen en geven van premies en in mindere mate ook door het beschikbaar stellen van meer informatie.

Volgens het kabinet van Freya Van den Bossche doet de Vlaamse overheid al heel wat om bouwers en verbouwers te ondersteunen. “Zo is er de renovatiepremie, de aanpassingspremie en een hele waaier aan energiepremies.” De Vlaamse overheid wil zowel stimuleren, normeren als informeren.

Impact blijft uit

Toch lijkt de impact van het wegvallen van de fiscale voordelen voor energiebesparende maatregelen in eerste instantie niet heel groot. 41 procent zegt dat hun bouw/renovatieplannen hetzelfde blijven en 32 procent heeft zijn bouwplannen een beetje moeten aanpassen. Slechts een heel klein percentage heeft de plannen grondig moeten wijzen of moeten stopzetten omdat de fiscale voordelen weggevallen zijn.

De bevraging werd begin februari georganiseerd, een periode waarin heel wat bouwers volop bezig zijn. De vraag is wat het wegvallen van de fiscale voordelen zal veranderen in de houding en keuzes van de bouwer op middellange en lange termijn.

Uit de resultaten blijkt ook dat mensen in de eerste plaats energiebesparende maatregelen nemen omdat ze daarmee geld kunnen uitsparen. Slechts 9 procent neemt ze enkel omdat ze goed zijn voor het milieu.

Isolatie

Vooral dakisolatie blijkt een populaire energiebesparende maatregel te zijn. 92 procent vindt dat goede dakisolatie het meeste energie kan besparen, gevolgd door muurisolatie en dubbel glas.

Van de ondervraagden heeft 84 procent zelf geïnvesteerd in dakisolatie. Ook dubbel glas, vloer en muurisolatie zijn de meeste populaire maatregelen die genomen worden. De minste populaire energiebesparende maatregelen zijn fotovoltaïsche panelen (12 procent) en warmtepompen (18 procent).

Vooral bij jongeren (jonger dan 30 jaar) is goede isolatie én ventilatie belangrijk. Bijna 90 procent geeft aan geïnvesteerd te hebben of te zullen investeren in beide maatregelen. Dat verbaast het kabinet van Freya Van den Bossche niet: “Energiebesparend verbouwen is voor ons het allerbelangrijkste. Naast premies voor dakisolatie zijn er ook premies voor muur- en vloerisolatie, voor zonneboilers, voor warmtepompen en voor nieuwbouw die beter presteert dan het verplichte E-peil. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels