Bouwkmo’s ontmoedigd door oneerlijke buitenlandse concurrentie

Nieuws

Vlaamse bouwkmo's raken steeds meer ontmoedigd door de oneerlijke buitenlandse concurrentie. Dat meldt Bouwunie.

Volgens de vereniging zijn er dagelijks klachten van Vlaamse bouwkmo’s die eigen personeel tewerkstellen omdat ze steeds meer oneerlijke concurrentie ervaren van of via buitenlandse bouwbedrijven en zelfstandigen.

Het betreft een divers spectrum van problemen. Zo zijn er bedrijven die effectief alle regels aan hun laars lappen en volledig clandestien werken. Maar het gaat ook om bedrijven die bepaalde aspecten van onze wetten en regels niet naleven of bedrijven die officieel de regels wel naleven, maar door de veel lagere sociale lasten in het eigen land aan veel lagere prijzen kunnen werken.

“Het gaat om allerlei, al dan niet legale, constructies die ervoor zorgen dat de loonkosten van de onderaannemers lager liggen en dat deze erg flexibel aan de slag zijn”, aldus Bouwunie. “Heel wat bouwkmo’s zitten met de handen in het haar en denken er ernstig aan om de boeken toe te doen indien met deze constructies ongestoord kan worden verder gewerkt”, zo gaat de vereniging verder.

Maatregelen

Er zijn echter enkele maatregelen die genomen kunnen worden om concurrentie eerlijker te maken, volgens Bouwunie. Vooral een versoepeling van onze al te rigide arbeidswetgeving aan de moderne tijdsgeest en het doortrekken van de sociale en fiscale aansprakelijkheid tot en met de opdrachtgevers zou al heel wat verschil kunnen uitmaken.

Toch benadrukken ze ook dat zo lang er op Europees vlak geen draagvlak is om deze oneerlijke concurrentie aan te pakken en er geen uniforme Europese spelregels zijn naar tewerkstelling en verloning van het personeel toe, het vechten blijft tegen de bierkaai.

“Een gelijk beschermingsniveau is vereist. Enkel zo kunnen de Vlaamse bouwkmo’s die met eigen personeel willen blijven werken, de markt met gelijke kansen betreden en telt Vlaanderen binnen 5 jaar nog altijd gezonde kmo-bouwbedrijven die willen investeren in personeel en vakmanschap”, aldus Bouwunie. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels