Bouwondernemers blijven somber over toekomst bouwsector

Immo, Nieuws

De bouwondernemers in Vlaanderen blijven somber gestemd over de toekomst. Dat blijkt uit de driemaandelijkse barometer van Bouwunie.

De bouwondernemers in Vlaanderen blijven somber gestemd over de toekomst. Dat blijkt uit de driemaandelijkse barometer van Bouwunie.

In de driemaandelijkse barometer van Bouwunie staan alle parameters in het rood. “De bouwondernemers hebben lage verwachtingen over het werkvolume, hun winstgevendheid scoort ondermaats en er is geen bereidheid tot aanwerven.”

De barometer, gebaseerd op een panel van 300 ondernemers, komt voor het eerste kwartaal van 2014 uit op 95,6 punten. Dat is zeven tienden lager dan eind vorig jaar. Het is al van 2011 geleden dat de barometer nog boven de 100 punten uitkwam, dat is de grens waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden.

Maar uit het nieuwe onderzoek blijkt dat bij alle parameters het pessimisme groter is dan het optimisme. Zo zegt ongeveer een derde van de Vlaamse bouw-kmo’s minder werk te hebben dan eind vorig jaar, terwijl 23 procent meer opdrachten heeft.

Ongeveer een vijfde verwacht de komende maanden een verbetering, maar 26 procent voorspelt minder werk. Hetzelfde zien we ook bij de prijzen. Hier zegt 42 procent van de bevraagde aannemers dat de prijzen opnieuw gedaald zijn, en 41 procent verwacht een verdere daling. Dat heeft ook gevolgen voor de rendabiliteit: slechts 42 procent zegt dat de huidige prijzen winstgevend zijn en 5 procent werkt zelfs met verlies.

“De oorzaken zijn niet ver te zoeken,” zegt Bouwunie. “Er is weinig werk en de concurrentie verscherpt alleen maar. Niet enkel omwille van de crisis, maar ook door een toename van de oneerlijke concurrentie. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels