Bouwplannen? Begin zo snel mogelijk met de werken!

Bouwplannen? Begin zo snel mogelijk met de werken!

Nieuws

Zelfbeklag ligt niet in onze aard, maar de toekomst van de bouwsector ziet er niet rooskleurig uit. Nu overal de buikriem wordt aangehaald en fors wordt bespaard, lijken de gouden tijden definitief voorbij.

Oordeelt u vooral zelf. De nieuwe federale regering was nauwelijks aan de slag toen ze al strengere voorwaarden voor de toepassing van 6% btw op verbouwingswerken aankondigde: vanaf 1 januari 2016 moeten huizen minstens tien (in plaats van vijf nu) jaar oud zijn. Die maatregel mag dan al logisch lijken – een woning die volgens de regels van de kunst werd gebouwd, is na vijf jaar niet aan renovatie toe – maar zou zwartwerkers en doe-het-zelvers wel eens kunnen stimuleren. Veel bouwheren stellen niet-prioritaire grote investeringen (keuken, terras, tuin,…) in hun nieuwe woning immers vijf jaar uit. Precies om dan van een verlaagd btw-tarief te kunnen genieten! Tien jaar zullen ze wellicht niet wachten.

Het Vlaams Gewest gooide alvast hoge ogen. De Vlaamse regering besliste plots en zonder enig overleg om alle renovatiepremies vanaf 1 november 2014 af te schaffen en te vervangen door een systeem van belastingverminderingen, gespreid over drie jaar. En Wallonië doet niet beter. Daar heeft de regering beslist om vanaf januari alle woning- en energiepremies met drie maanden op te schorten om ze dan te vervangen door een nieuwe formule.

Brussel beloofde niet aan de woonbonus te raken vóór 2017, maar Vlaanderen wil die kwestie in de loop van 2015 al opnieuw op de agenda. Wallonië wil dan weer af van het hele systeem, om het te compenseren met een verlaging (of zelfs afschaffing?) van de onroerende voorheffing. Wordt vervolgd!

In welk gewest u ook woont, het heeft weinig zin om op betere tijden te wachten. Iedereen die nog plannen in de lade heeft liggen, raden we aan zo snel mogelijk met de werken te starten en zo hopelijk nog enkele laatste financiële voordelen mee te pikken. We kunnen het nu met zekerheid stellen: morgen wordt niet beter dan vandaag, integendeel. Snel aan de slag, dus!

Hoofdredacteur Eric Cloes

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels