Bouwsector overspoeld met kwaliteitslabels

Bouwsector overspoeld met kwaliteitslabels

Nieuws

Stellen dat de labels de kwaliteit van het uitgevoerde bouwwerk verzekeren, is volgens de Bouwunie te kort door de bocht.

De bouwsector wordt de jongste jaren overspoeld met kwaliteitslabels, -certificaten en -normen. Veel Vlaamse kmo-bouwbedrijven en hun klanten zien door de bomen het bos niet meer. Stellen dat labels de kwaliteit van het uitgevoerde bouwwerk verzekeren, is bovendien te kort door de bocht. Dat zegt Bouwunie, de bij Unizo aangesloten unie van het kmo-bouwbedrijf, donderdag.

“Er zijn wel labels die zorgen voor de goede kwaliteit van stukjes van het bouwproces, van de gebruikte materialen en de uitvoering, maar er zit geen algemene lijn in. Het gaat eerder over ad-hocbenaderingen”, klinkt het.

Er ontbreekt niet alleen een algemene lijn, maar er zijn volgens Bouwunie ook belangrijke knelpunten. Zo is het grootste nadeel van certificering de kostprijs ervan, “die geen of beperkt rekening houdt met de grootte van het bedrijf”.

Te weinig controle

“Ook de te volgen procedure en bijbehorende administratieve verplichtingen zijn al te vaak allesbehalve op kmo-maat gesneden en daarnaast kunnen de opleidingsverplichtingen van de betrokken werknemers voor problemen zorgen”, aldus Bouwunie.

De unie vindt nog dat er veel te weinig controle bestaat op free-riders, concurrenten die onterecht zeggen dat ze gecertificeerd zijn. Bouwunie schaart zich naar eigen zeggen achter de vraag van de klant naar degelijke kwaliteitsgaranties, maar verwijst daarvoor naar bestaande wettelijke systemen, die “een herwaardering verdienen”.

Voorbeelden die de unie aanhaalt, zijn onder meer de vestigingswetgeving en de registratie als aannemer, “die hun nut bewezen hebben”. “Deze mogen niet verdwijnen in de vereenvoudigingsdrift”, besluit Bouwunie.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels