Bouwsector rekent op de renovatiemarkt

Bouwsector rekent op de renovatiemarkt

Immo, Nieuws

Uit een enquête van de Bouwunie blijkt dat de bouwbedrijven pessimistisch zijn voor 2012. Vooral de nieuwbouw zit in het slop. De verwachtingen voor het aantal renovatie-opdrachten zijn wel goed.

Uit de enquête die Bouwunie organiseerde bij de leden-bouwbedrijven blijkt dat het pessimisme blijft. De bouwbedrijven gaan er van uit dat 2012 een minder goed jaar wordt dan 2011.

Nieuwbouw

Ook de evolutie van het aantal afgeleverde bouwvergunningen maakt duidelijk dat de verwachtingen voor de woningbouw in 2012 erg mager zijn. De meest recente cijfers van de Afdeling Statistiek van de FOD Economie lopen tot en met september 2011 en tonen dat er in de eerste 9 maanden van dit jaar maar liefst 22% minder vergunningen zijn afgeleverd dan in dezelfde periode van vorig jaar.

De dip na het aflopen van de ondersteuningsmaatregelen was verwacht, maar wordt nu versterkt door de economische situatie.

Renovatie

De renovatie-opdrachten lopen wel beter. Hiervoor verwacht 19% een stijging en 27% een daling. Investeren in het verhogen van het comfort en de energie-efficiëntie van de eigen woning brengt nog altijd op en het gaat om zekere opbrengsten.

Ook voor de nieuwbouw en de renovatie van niet-residentiële gebouwen verwachten de bouwbedrijven eerder een daling dan een stijging. En zelfs de overheidsopdrachten blijven achterwege. Bouwunie hoopt alvast dat de besparingen en hervormingen door de federale en de gewestelijke overheden het investeringsbeleid niet aantasten en dus de economie voldoende zuurstof blijven geven. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels