‘Bouwsector smeekt om hervormingen’

Nieuws

Er moet tijdig worden ingegrepen in de bouwsector om een negatieve groei zoals in 2009 te vermijden, aldus de Confederatie Bouw.

Er zijn in 2011 slechts 44.115 vergunningen voor nieuwe woningen toegekend. Dit is het laagste peil in bijna 10 jaar en heeft zijn effect op de bouwactiviteit in 2012. Ook de renovatiesector gaat dit jaar achteruit. De Confederatie Bouw benadrukt nogmaals dat de bouwsector klappen zal krijgen als de overheid niet ingrijpt.

‘Vooral een stijging van de arbeidskosten moet worden vermeden. De bouw is immers een zeer arbeidsintensieve sector. Binnenkort volgt de harmonisering van de statuten van arbeiders en bedienden, wat een belangrijke uitdaging wordt in een sector met een meerderheid aan arbeiders.’

Maar de bouwsector kan ook een middel zijn om een aantal doelstellingen te bereiken. Door de productie van woningen te verhogen kan de woningnood verholpen worden en worden er banen gecreëerd.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “De bouw steekt graag de handen uit de mouwen en wil dus meewerken aan de relance van onze economie. Maar onze Belgische bedrijven vragen een gezond werkkader. Het staat vast dat een verhoging van de sociale lasten enkel zou leiden tot meer zwartwerk en oneerlijke concurrentie uit het buitenland, iets wat op dit cruciale moment moet worden vermeden.” (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels