Bouwsector sneller uit het rood dan verwacht

Nieuws

Na twee jaar met negatieve groei tekende de bouw vorig jaar weer een positief groeicijfer op van 0,3 procent. Dit jaar zou de groei aantrekken tot 1,8 procent.

De Belgische bouwsector klautert sneller dan verwacht uit het dal van de economische en financiële crisis. Na twee jaar met negatieve groei tekende de bouw vorig jaar weer een positief groeicijfer op van 0,3 procent. Dit jaar zou de groei aantrekken tot 1,8 procent, vooral onder impuls van de woningbouw. Dat is gebleken bij de voorstelling van het jaarverslag van de Confederatie Bouw.

De bouw kromp in 2008 en 2009 met respectievelijk 0,6 en 3,3 procent. Ook voor 2010 waren rode cijfers verwacht, maar uiteindelijk noteerde de sector toch een groei van 0,3 procent. De goede prestaties van renovatie en burgerlijke bouwkunde konden net de terugval in de nieuwbouw compenseren, zo luidt het.

De groei in de bouwsector zou dit jaar versnellen en weer in de buurt komen van de algemene economische groei. De voornaamste motor van die groei zal de nieuwbouw van woningen zijn. Vorig jaar werden bijna 50.000 nieuwe woningen vergund, 10 procent meer dan in 2009, en die woningen worden dit jaar gebouwd.

Ook de renovatie en de burgerlijke bouwkunde zullen het goed blijven doen, terwijl de prognoses voor de niet-woningbouw “somber” blijven. “De bouw heeft de crisis goed doorstaan, hoewel de perspectieven nog altijd een stuk onzekerheid bevatten”, vat de Confederatie Bouw samen.

Werkkrachten gezocht

De grootste uitdaging de komende jaren wordt het vinden van geschoolde arbeidskrachten, luidt het. De werkgeversorganisatie schat dat er tegen 2020 30.000 banen zullen bijkomen in de sector. Niet alleen die banen moeten worden ingevuld, maar ook de circa 20.000 werknemers die elk jaar de sector verlaten, moeten vervangen worden. De Confederatie Bouw heeft een actieplan uitgewerkt om het gebrek aan arbeidskrachten weg te werken. Dat moet er onder meer voor zorgen dat meer jongeren in de sector stappen. Nu halen elk jaar maar 3.000 leerlingen een bouwdiploma; minder dan de helft stapt ook daadwerkelijk in de sector.

Voorts wil de organisatie dat de minimumleeftijd voor brugpensioen opgetrokken wordt, om oudere werknemers langer aan de slag te houden. De Confederatie Bouw zet ook in op vorming en loonkostenbeheersing, en wil zwartwerk harder aanpakken. De sector stelt momenteel meer dan 210.000 mensen tewerk.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels