Bouwsector verwacht opnieuw groei in 2011

Bouwsector verwacht opnieuw groei in 2011

Nieuws

De bouwsector verwacht dat het schuchter herstel dat in 2010 van start ging, zich dit jaar zal voortzetten.

De bouwsector in ons land verwacht dat het schuchter herstel dat in 2010 van start ging, zich dit jaar zal voortzetten. De sector gaat uit van een groei met 1 procent in 2011, zo bleek op een persconferentie van de Confederatie Bouw.

De vooruitzichten zijn het meest gunstig voor de burgerlijke bouwkunde en renovatie. Nieuwbouw zou nog enkele maanden kunnen profiteren van het hoger beschikbaar inkomen van de gezinnen en, voorlopig toch, de lage rentetarieven.

Maar op middellange termijn verwacht de Confederatie Bouw dat een vastgoedproject voor gezinnen moeilijker te financieren zal zijn. Men verwijst hiervoor naar de verwachte stijging van de rentetarieven en de vastgoedprijzen, die sterker stijgen dan de lonen. De Confederatie Bouw roept een volgende regering dan ook op om aandacht te besteden aan deze nieuwe realiteit.

Meer energierenovatie

“Een eventuele herziening van de fiscaliteit op vastgoed moet op zijn minst voor de gezinnen neutraal zijn, wat de verhouding belasting-aftrekbaarheid betreft”, luidde het. In 2010 kende de bouwsector, ondanks het globale economische herstel, nog een negatieve tendens. Voor het derde jaar op rij daalde de activiteit, met 1,2 procent.

De burgerlijke bouwkunde zag zijn productie stijgen (+13 procent in de eerste jaarhelft). Bij renovatie waarvoor een bouwvergunning nodig is, was er een stabilisatie op een hoog niveau. Energierenovatie vertoonde een duidelijk opwaartse trend. De nieuwbouw kon profiteren van het lagere btw-tarief: het aantal vergunde woningen steeg met 4 procent tegenover 2009, maar ligt wel nog altijd 10 procent lager dan in 2008.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels