Bouwsector verwacht stagnatie in 2013

Immo, Nieuws

De bouwsector heeft in 2012 beter gepresteerd dan de Belgische economie. Voor 2013 wordt echter een stagnatie van 0,1 procent verwacht. Dat blijkt uit een conjuctuuranalyse van de Confederatie Bouw.

De bouwsector heeft, met een groei van 0,8 procent, in 2012 beter gepresteerd dan de Belgische economie. Voor 2013 wordt echter een stagnatie van 0,1 procent verwacht. Dat blijkt uit de conjuctuuranalyse die de Confederatie Bouw voorstelde.

Die te verwachten stagnatie wijt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurd van de sectororganisatie, onder meer aan het feit dat bouwers het steeds moeilijker hebben om de financiering van hun bouw- of renovatieproject rond te krijgen.

Het aantal energiebesparende renovaties ging in 2012 het sterkst achteruit (-3 procent). Confederatie Bouw verwijst daarvoor naar de “drastische herziening van de fiscale stimuli”, en verwacht dat die daling zich dit jaar zal doorzetten.

Ook in de woningbouw daalde de activiteit in 2012 met 3 procent. Die daling is een gevolg van het lage aantal vergunningen voor nieuwbouw in 2011. In 2012 kende het aantal vergunningen voor nieuwbouw een nettogroei van 1,5 procent. Die stijging deed zich echter vooral in de eerste maanden van het jaar voor.

In tegenstelling tot de energiebesparende renovaties ging het aantal renovaties van woningen er licht op vooruit, met 1,5 procent. Ook de andere subsectoren gingen er in 2012 op vooruit: de niet-woningbouw steeg met 3 procent, en openbare werken stegen, onder impuls van de gemeenteraadsverkiezingen, met 5 procent.

De lichte vooruitgang voor de hele bouwsector kon echter niet beletten dat vorig jaar ongeveer 1.800 jobs, of iets minder dan 1 procent, verloren gingen. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels