Bouwsector verwacht verlies van 6000 banen in 2015

Nieuws

De bouwsector is erg pessimistisch gestemd over de toekomst, dat laat de Confederatie Bouw weten.

In 2014 groeide de bouwactiviteit, maar voor 2015 wordt er uitgegaan van een stagnatie of daling van deze activiteit.

Deze daling van de bouwsector in 2015 en de aanhoudende sociale dumping zouden volgend jaar opnieuw 6000 banen kosten aan de sector. “Tussen 2011 en 2019, het einde van de legislatuur, dreigt het verlies van 40.000 banen”, verklaarde gedelegeerd bestuurder Robert De Mûelenaere.

De randvoorwaarden om te (ver)bouwen zijn niet gunstig. Zo blijft de werkloosheid hoog, groeit de actieve beroepsbevolking minder sterk dan de vorige jaren en werden begrotingsmaatregelen getroffen die het beschikbaar inkomen onder druk zetten. Er wordt onder meer verwezen naar de hervorming van de woonbonus, de verstrenging van de toepassing van verlaagde BTW bij renovatie en het hervormen van de premies. Robert De Mûelenaere: “De fiscaliteit, in slechte zin, speelt een steeds grotere rol.”

Voor nieuwbouw wordt dit jaar, als gevolg van de anticipatie van strengere energienormen, nog een groei met 3,5 procent verwacht. In 2015 zou de activiteit met een zelfde percentage dalen. “De activiteit in dit segment ligt nu 20 procent langer dan in 2007”, luidt het. In het renovatiesegment verwacht men in 2015 ook een anticipatie-effect op het gewijzigde BTW-regime vanaf 2016. In de burgerlijke bouwkunde, onder meer wegenbouw, is de toestand ronduit dramatisch. Overheden en NMBS moeten besparen en dus vreest de Confederatie voor 10 procent minder activiteit in 2015.

De sector roept de overheid dan ook op om ‘dringend’ specifieke maatregelen te nemen. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels