Bouwsector vreest lastig jaar

Nieuws

De bouwsector heeft het jaar 2011 afgesloten met een groei van 2,5 procent. Voor dit jaar ziet het er niet goed uit, volgens de Confederatie Bouw.

De sectororganisatie meent dat de economische indicatoren rood kleuren. Daarbovenop komt dat de regering de fiscale voordelen heeft afgeschaft. Zonder maatregelen dreigt een krimp met 5 procent.

Beter dan Belgische economie

De bouwsector presteerde de laatste jaren meestal beter dan de Belgische economie in zijn geheel, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. Dankzij een goed eerste semester was dat ook vorig jaar het geval, met een groei van 2,5 procent voor de bouw tegen 2 procent voor de hele economie.

In de tweede helft van het jaar ging de sector echter in een recessie. Voor dit jaar ziet het er ook niet al te goed uit, met een dalend vertrouwen van de aannemers, dalende activiteit, dalende bouwvergunningen en stijgende faillissementen.

Regeringsmaatregelen

Volgens de Confederatie Bouw bevindt de sector zich in een situatie die nog meer precair is dan op het einde van 2008, toen de financiële crisis uitbrak. Daarnaast zijn er ook de regeringsmaatregelen.

De stopzetting van de btw-stimulans voor nieuwbouw betekent dit jaar volgens de confederatie een daling van 2 procent in de totale activiteit in de bouw. De afschaffing van de stimulansen voor energiebesparende werken zou de totale activiteit zelfs met 3,5 procent doen dalen.

De impact van de twee beslissingen veroorzaakt volgens de confederatie een negatieve groei van 0,5 procent voor de hele economie, wat de schatkist 800 miljoen euro zou kosten.

Voorstellen

De Confederatie Bouw heeft enkele voorstellen voor de regering om dat inkomstenverlies nog af te wenden en de bouwsector alsnog groei te bezorgen. De Mûelenaere maakt zich sterk dat die groei zelfs dit jaar nog kan, als de maatregelen snel genomen worden.

De Confederatie denkt daarbij aan het stimuleren van investeringen in huurwoningen en renovaties. Een van de voorgestelde maatregelen houdt in dat investeringen in nieuwe huurwoningen ondersteund worden met een belastingvermindering of via een vermindering van de belastingheffing op kapitalen uit de groepsverzekering die in een nieuwe woning worden geïnvesteerd. Dat is nodig, want “het aantal gebouwen voor de huurmarkt is meer en meer beperkt”.

Voorts stelt de confederatie ook voor dat de afschaffing van de belastingaftrek voor energiebesparende werken gespreid wordt over 2012 en 2013. De impact zou volgens de Mûelenaere gelijk blijven, maar de sector wordt nog gestimuleerd en banen kunnen behouden blijven. Voor muur- en vloerisolatie wil de confederatie de belastingaftrek weer ingevoerd zien.

Slimme groei

Gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere noemt het “maatregelen voor slimme groei”. Zijn redenering is dat de bouw een middel kan zijn om de Belgische economie te laten heropleven. “Een procent groei in de bouw staat gelijk aan 0,1 procent groei voor de hele economie”, zegt hij. Volgens de Mûelenaere zit de confederatie in aanloop naar de begrotingscontrole nog samen met de regering om erover te praten. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels