Bouwsector zet positieve toon verder

Nieuws

Zowel de Confederatie Bouw als de Bouwunie zijn positief over de evolutie van de sector.

Het aantal vergunningen voor woningen is tijdens de eerste drie maanden van dit jaar gestegen. Aannemers hadden ook een beter gevuld orderboekje. Daartegenover gaan meer bedrijven in de bouw over de kop, zo laat de Confederatie Bouw weten.

Tijdens het eerste kwartaal werd een vergunning afgeleverd voor 10.924 nieuwe woningen, een groei van 17 procent tegenover de 9.341 vergunde nieuwe woningen uit de periode oktober tot december 2010.

De Confederatie Bouw ziet in de stijging een herstel van de situatie “na de anticipatie tot juli 2010 en het echo-effect (daling) nadien”. Veel bouwers hebben zich toen gehaast om hun dossier voor 31 maart 2010 in te dienen en zo nog in aanmerking te komen voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 euro van de werken, luidt het.

Meer faillissementen

Ook het aantal vergunningen voor de renovatie van woningen zat in de eerste drie maanden van dit jaar in de lift. Er werden er 8.759 afgeleverd, of een stijging met 10,3 procent. Het orderboekje van de aannemers is beter gevuld. Dat bevatte in de periode van april tot juni werk voor 5,52 maanden. Dat is meer dan de 5,41 maanden uit het eerste kwartaal.

Anderzijds kent de bouwsector meer faillissementen. Van maart tot mei waren het er 434, of een stijging met 7,2 procent in vergelijking met de periode december 2010 tot februari 2011. Toen moesten 405 bouwbedrijven de boeken neerleggen.

Optimisme bij bouwkmo’s

Volgens de bouwbarometer van de Bouwunie, de bij Unizo aangesloten unie van het kmo-bouwbedrijf, is de algemene conjunctuursituatie van de Vlaamse bouwkmo aan de beterhand. In het tweede kwartaal van dit jaar is hij gestegen tot 100,9 punten, wat betekent dat er bij de ruim 200 ondervraagde bouwkmo’s meer optimisten dan pessimisten zijn.

Vooral het werkvolume en de tewerkstelling evolueren in positieve zin. De huidige en verwachte prijzen die de bouwkmo’s aan de klant kunnen aanrekenen blijven volgens hen wel nog steeds ondermaats presteren. Ook de orderboekjes van de bouwkmo’s zijn op middellange termijn beter gevuld dan tijdens het vorige kwartaal.

Slechts de helft van de bouwkmo’s (53 pct) vindt de huidige prijzen winstgevend, 45 procent draait naar eigen zeggen break-even, en de overige 2 procent werkt met verlies. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels