Bouwunie: ‘Europa mag niet elke maatregel weigeren om Belgische bouwsector te redden’

Nieuws

10 Europese lidstaten verzetten zich tegen het plan van Europees Commissaris voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit Marianne Thyssen. Het voorstel van de commissaris is volgens Bouwunie 'zeer minimalistisch' en zou zelfs veel verder mogen gaan.

De bouwsector in Vlaanderen wordt al jaren geconfronteerd met een sociaal bloedbad’, klinkt het in de persmededeling. Volgens Bouwunie gingen er de voorbije drie jaar maar liefst 9000 bouwvakarbeidersjobs verloren. ‘Als Europa geen paal en perk stelt hieraan, moet België de mogelijkheid krijgen om dit wel te doen’, aldus de Bouwunie.

De naar eigen zeggen frauduleuze detachering van buitenlandse arbeidskrachten is al jaren een aderlating voor de Vlaamse bouwsector. Vlaamse bouwkmo’s delven het onderspit wanneer ze strijden om opdrachten met buitenlandse bedrijven of met Belgische bedrijven die buitenlandse onderaannemers inschakelen.

Vragen over Europa

Dat nu ook het minimalistische plan van eurocommissaris Thyssen een gele kaart krijgt, is voor Bouwunie onbegrijpelijk. ‘Een njet van vooral de Oost-Europese lidstaten op het plan Thyssen is opnieuw een slag in het gezicht van de Vlaamse bouwbedrijven. De huidige EU-regels legaliseren de ontwrichting van de bouwsector, met massaal banenverlies tot gevolg. We stellen ons dan ook ernstige vragen over een dergelijk Europa, met eengemaakte markt maar zonder duidelijke en eerlijke regels’, zegt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.

Bouwunie is ervan overtuigd dat het beter zou zijn dat de lidstaten de sociale zekerheidsbijdragen zouden innen van alle gedetacheerde werknemers die op hun grondgebied komen werken. Hierdoor verdwijnt het oneerlijke verschil in loonkost tussen de gedetacheerde werknemers enerzijds en de werknemers van een lidstaat anderzijds en wordt de deloyale concurrentie en sociale dumping in de bouw daadwerkelijk aangepakt.

Bevoegdheden voor België

10 landen verzetten zich nu dus formeel tegen het plan van Thyssen, dus suggereert de Bouwunie dat er op een ander politiek niveau moet gepraat worden. ‘Bouwunie pleit ervoor dat België ook de volledige bevoegdheid krijgt om maatregelen te treffen om de deloyale concurrentie in de bouwsector vanuit de andere EU-lidstaten een halt toe te roepen. Europa mag in dergelijk geval niet elke maatregel weigeren als die dan een rem op het vrij verkeer van diensten zouden zijn’, beluist Jean-Pierre Waeytens.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels