Bouwunie maakt van betaalbaar wonen een absolute prioriteit

Immo, Nieuws

Vanuit het oogpunt van de Vlaamse bouwkmo's zijn een stimulerende groei-omgeving met aandacht voor de binnenlandse tewerkstelling erg belangrijk. Daarnaast is betaalbaar bouwen en renoveren ook een belangrijk punt op de agenda van de Bouwunie.

Vanuit het oogpunt van de Vlaamse bouwkmo’s zijn een stimulerende groei-omgeving met aandacht voor de binnenlandse tewerkstelling erg belangrijk. Daarnaast is betaalbaar bouwen en renoveren ook een belangrijk punt op de agenda van de Bouwunie.

Nu de vorming van een Vlaamse regering meer vorm krijgt, herinnert Bouwunie de politici graag aan de eisenbundel die de organisatie opstelde in aanloop naar de verkiezingen. De uitdagingen voor ons land en onze regio zijn de komende jaren namelijk erg groot. Binnen de eisenbundel van de Bouwunie zijn er twee grote thema’s: enerzijds het behouden en creëren van de tewerkstelling in de bouwsector en daarnaast is ook het betaalbaar wonen en renoveren een belangrijk agendapunt.

Binnenlandse tewerkstelling

De topprioriteit gaat over het behoud van de eigen tewerkstelling in de Vlaamse bouwkmo’s. De bouwbedrijven willen werken voor zichzelf én hun personeel. Dit vraag investeringen en een eerlijk bouwondernemersklimaat met transparante, duidelijke, stabiele en eenvoudige regels waar iedereen zich aan houdt. De bouwsector heeft het erg zwaar met de concurrentie onder het buitenland. Vooral bedrijven die de regelgeving aan hun laars lappen of personeel tewerkstellen aan dumpingprijzen maken het bonafide bouwkmo’s bijna onmogelijk om te overleven. Hierdoor zijn er op korte tijd al heel wat jobs binnen de bouwsector verloren gegaan. De Bouwunie dringt dan ook aan om hier snel maatregelen voor te nemen.

Een betaalbare woning voor de Vlaming

De tweede prioriteit gaat over het betaalbaar wonen voor de gewone Vlaming. Het bouwen en verbouwen van een gezinswoning moet betaalbaar blijven. Wanneer de regering wil sleutelen aan de woonfiscaliteit, bijvoorbeeld aan de btw of woonbonus, dan houdt ze best goed voor ogen wat daarvan de gevolgen zullen zijn. Bouwunie bepleit een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de bouw van de eerste en enige gezinswoning en de uitbreiding van het 6 %-btw-tarief voor afbraak en heropbouw van een gezinswoning tot het hele Belgische grondgebied. Ook het behoud van de woonbonus, waarbij de nadruk ligt op de nieuwbouw en op de renovatie, is belangrijk voor de bouwsector. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels