Bouwunie niet akkoord met btw-verhoging bouwsector

Bouwunie niet akkoord met btw-verhoging bouwsector

Nieuws

De Bouwunie is van mening dat een mogelijke btw-verhoging negatieve gevolgen zal hebben voor de financiële planning van de consument, het zwartwerk in de sector zal stimuleren en de tewerkstelling in de bouw zal doen dalen.

De Bouwunie kant zich tegen een eventuele verhoging van de btw in de bouwsector. De bouwsector is reeds zwaargetroffen door de eerste golf van besparingsmaatregelen en een btw-verhoging zou de zoveelste opdoffer zijn voor de sector. Volgens de Bouwunie stimuleert de btw-verhoging zwartwerk en tast het de tewerkstelling in de bouwsector aan.

De regering Di Rupo denkt eraan de btw te verhogen van 21 naar 22 percent. De Bouwunie is niet akkoord met deze verhoging en ze halen hiervoor verschillende redenen aan. Ten eerste zal de btw-verhoging problemen meebrengen voor de consument. Wie bouwt of verbouwt plant de werken een hele tijd op voorhand en voorziet de nodige financiële middelen. Een btw-verhoging brengt de originele plannen voor de geplande werken in gevaar. De verhoging van amper 1 percent kan betekenen dat de klant enkele duizenden euro’s extra moet betalen.

Een btw-verhoging zou het zwartwerk kunnen stimuleren. Vandaag moet een particuliere klant al tussen de zes en acht keer zijn nettoloon gebruiken om één keer de bruto loonkost van een reguliere bouwvakarbeider te kunne betalen. Een btw-verhoging zet nog meer mensen aan om te werken in het zwart. De Bouwunie is er ook van overtuigd dat de tewerkstelling in de bouw zal dalen als er effectief een verhoging van de btw komt.

Kortom, de Bouwunie ziet een verhoging van de btw in de bouwsector niet zitten en vreest voor negatieve gevolgen voor de sector. De consument zal meer moeten betalen voor geplande werken, het zwartwerk in de sector zal toenemen en de tewerkstelling in de bouw zal dalen. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels