Bouwunie: ‘Noodzakelijk om vraag naar technisch geschoolden in te vullen’

Immo, Nieuws

De Bouwunie reageert positief op de onderwijshervorming. "Dergelijke hervorming is immers noodzakelijk om de stijgende vraag naar technisch geschoolde mensen te kunnen invullen", zo luidt het bij de vereniging.

De Bouwunie reageert positief op de onderwijshervorming. “Dergelijke hervorming is immers noodzakelijk om de stijgende vraag naar technisch geschoolde mensen te kunnen invullen”, zo luidt het bij de vereniging.

Een belangrijk onderdeel van de net besproken onderwijshervorming is het vervangen van de klassieke opdeling in ASO, TSO en BSO door belangstellingsgebieden. “Dat kan een goede stap voorwaarts betekenen in het aantrekkelijker maken van bouwopleidingen”, zegt de Bouwunie.

Volgens de organisatie is de kwaliteit en zeker het imago van de huidige bouwopleidingen te ondermaats om te voldoen aan de stijgende vraag naar technisch geschoolde mensen.

Het beter bekendmaken van de leuke jobs in de bouwsector en de opleidingen die daarmee gepaard gaan, is een mooie uitdaging. “Het doel moet alleszins zijn dat meer jongeren kiezen voor een bouwopleiding die beter is afgestemd op hun interesses en talenten én op de behoeften van de bouwsector.”

Verbreding eerste graad

Ook de verbreding van de eerste graad is volgens de vereniging een troef indien er daarbij voldoende aandacht gaat naar de diversificatie en een betere begeleiding van de jongeren zodat ze de juiste keuzes kunnen maken.

“Het ontwikkelen van technisch talent zou eigenlijk al moeten starten in het basisonderwijs. Dit moet bijdragen tot minder problematische schoolloopbanen van jongeren en leiden tot zelfbewuste, tevreden en goed opgeleide vakmensen.”

Praktijkervaring

Bouwunie benadrukt voorts dat de opleidingen nauw moeten aansluiten bij de latere beroepsbezigheden. Dit betekent dat jongeren ook voldoende praktijkervaring moeten opdoen, bijvoorbeeld via stages of werkplekleren. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels