Bouwunie: ‘Vervroeg werkdag en voorzie beschermingsmiddelen’

Nieuws

Om het werken op bouwwerven bij de hoge temperaturen wat draaglijker te maken, geeft de Bouwunie - de sectorfederatie van de kmo-bedrijven en zelfstandige ondernemers uit de bouwsector - vandaag een aantal tips.

Bouwbedrijven moeten voorzorgsmaatregelen nemen die de effecten van de hitte voor de werknemers in de bouwsector de komende dagen wat afzwakken. Daarbij kan gedacht worden aan het ter beschikking stellen van koele frisdranken aan de mensen op de werven.

Ondernemingen kunnen ook proberen het werk zo te organiseren dat het werken vooral in de schaduw kan gebeuren. De werkgever moet er ook voor zorgen dat zijn werknemers die in volle zon werken een beschermend hoofddeksel en zonnebril dragen. Ze stellen best ook zonnecrème ter beschikking van de werklui.

Daarnaast kan ook de werkdag vroeger beginnen en eindigen, bijvoorbeeld van 6 uur ‘s ochtends tot 14.30 uur ‘s middags, zodat werklui daarna kan uitpuffen.

Tijdelijke werkloosheid

In uitzonderlijke gevallen kan tijdelijke werkloosheid ingeroepen worden omwille van slecht weer, in dit geval dus omwille van de hitte. Maar dan moet de hitte de werken onmogelijk maken en moet er een oorzakelijk verband zijn tussen de hitte en de onmogelijkheid om te werken. Dit kan enkel als bijvoorbeeld beton krimpbarsten vertoont door de hitte of als het materiaal onhandelbaar is geworden, bijvoorbeeld bij bepaalde dakwerken, het leggen van asfalt, het aanbrengen van verf of coating. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels