Bouwunie: ‘Vlaamse regering moet snel duidelijkheid scheppen’

Bouwunie: ‘Vlaamse regering moet snel duidelijkheid scheppen’

Immo, Nieuws, Recht en financiën

Vanaf 2014 verdwijnt de huidige federale belastingaftrek voor hypothecaire leningen. De bevoegdheid wordt overgeheveld naar de gewesten. Naast de eerdere opmerkingen van de Confederatie Bouw, maakt nu ook de Bouwunie duidelijk wat ze verwachten van de Vlaamse regering.

De Bouwunie wil dat de Vlaamse regering snel duidelijkheid schept over het woonbeleid. “De overheveling van de bevoegdheden kan toch geen achteruitgang betekenen?”, luidt het.

Coherent beleid

Het Vlinderakkoord voorziet in homogenere bevoegdheidspakketten. Vlaanderen is al dertig jaar bevoegd voor het woonbeleid. De nieuwe staatshervorming hevelt binnenkort de nog twee overgebleven federale bevoegdheden ook over: de huurwet en de woonbonus, de fiscale aftrek van de lening voor een eigen woning.

“Het zal nu zaak zijn om een coherent woon- en ondersteuningsbeleid te voeren en duidelijke prioriteiten naar voor te schuiven. Welke investeringen wil de Vlaamse overheid stimuleren, en welke niet? Hoe groot bedraagt de ondersteuning en wie kan daarvan genieten?”, aldus de Bouwunie.

Botte afschaffing

Bouwunie pleit uitdrukkelijk voor een duidelijk en efficiënt ondersteuningsbeleid. “Belangrijk is ook dat de subsidies, premies en andere tegemoetkomingen lang genoeg onveranderd blijven.” Dit zou een belangrijke motivatie zijn voor (ver)bouwers en moet mee zorgen voor de betaalbaarheid van een eigen woning.

De Bouwunie is blij dat er dit keer geen sprale is van een botte afschaffing zoals we die onlangs kregen van de belastingverminderingen voor energiebesparende maatregelen. De Vlaamse regering weet dat ze tegen 2014 klaar moet zijn voor deze bevoegdheidsoverheveling.

Bouwunie vraagt alvast dat de regering snel en helder communiceert over wat ze precies van plan is. Wie investeert in een eigen woning moet weten waar hij of aan toe is. Bouwunie verwacht alleszins dat de woonbonus, onder welke vorm dan ook, minstens even groot is als wat de (ver)bouwers momenteel krijgen. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels