Bouwvergunning moet integraal uithangen

Nieuws

Bouwers van grote projecten zijn radeloos: sinds kort moeten ze hun vergunningen integraal uithangen. Ondoenbaar, zo blijkt.

Bouwers van grote projecten zijn radeloos: sinds kort moeten ze hun vergunningen integraal uithangen. Ondoenbaar, zo blijkt.

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) kreeg van de
CD&V-oppositie in zijn gemeenteraad te horen dat hij een parkeergebouw illegaal laat optrekken. Zijn bouwvergunning is in orde, maar ze hangt niet integraal uit. Sinds 1 september is dat verplicht door een nieuw decreet, dat Somers zélf nog goedkeurde in het Vlaams Parlement.

Docent bouwmanagement Johan Rutgeerts (Sint-Lucas) kent het probleem, maar noemt de nieuwe regels “weer zo’n typisch staaltje Vlaamse regelneverij”. “De politiek laat zulke regels te veel door ambtenaren opstellen, die vaak niet denken aan het praktisch haalbare. Bij grote bouwwerken telt die vergunning soms meer dan honderd pagina’s. Hoe kun je die nu leesbaar op ooghoogte uithangen, zoals het decreet vraagt? ”

De nieuwe verplichtingen komen uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het pronkstuk van de vorige minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen (Open VLD). Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) erkent het probleem en wil het decreet snel aanpassen, zegt zijn woordvoerder. “Maar een termijn durf ik er niet op te plakken.”

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels