Bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen sterk gestegen

Nieuws

Het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is in België tijdens de maanden februari tot april 2010 gestegen ten opzichte van de vorige drie maan­den.

Het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is in België tijdens de maanden februari tot april 2010 (14.051 vergunde nieuwe woningen) gestegen ten opzichte van de vorige drie maan­den (10.878 vergunde nieuwe woningen).

Het aantal faillissementen tijdens de maanden april tot juni 2010 (394 bedrijven) steeg met 4,8 procent in vergelijking met de vorige drie maanden (376 bedrijven). Dat maakte de Confederatie Bouw donderdag bekend op basis van haar conjunctuurenquête van juli 2010.

De sterke stijging van de bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is het gevolg van de deadline (1 april) die werd vastgelegd voor het afschaffen van de maatregel waarmee een verlaagd btw-tarief kon worden toegepast op een schijf van 50.000 euro werken. Het aantal renovatievergunningen daalde van 8.826 tot 8.741.

Nieuwe terugval

De kloof tussen de pessimistische en de optimistische aannemers werd lichtjes kleiner. De pessimisten (17 procent) zijn echter nog altijd talrijker dan de optimisten (9 procent). De gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) wijzen op een nieuwe terugval van de activiteit in de sector (-3,5 procent op kwartaalbasis) in de loop van de eerste drie maanden van het jaar, toen de strenge winter de productie sterk heeft verstoord.

Tijdens die periode heeft de werkgelegenheid echter tekenen van herstel gegeven (0,1 procent op kwartaalbasis). De orderboekjes zijn een beetje beter gevuld dan drie maanden geleden. In de periode van mei tot juli wijzen de aannemers erop dat zij voor 5,28 maanden werk in hun orderboekje hebben.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels