Brand gedraagt zich anders in passiefhuis

Duurzaam bouwen, Nieuws

Omdat rook en hitte er zich sneller opstapelen, gedraagt een brand zich anders in een passiefhuis dan in een traditionele woning.

Omdat rook en hitte er zich sneller opstapelen, gedraagt een brand zich anders in een passiefhuis dan in een traditionele woning en liggen de risico’s er ook anders. Dat blijkt uit een onderzoek op vraag van de FOD Binnenlandse Zaken, die aanbevelingen formuleert voor de veiligheid van de bewoners en de brandweer. Passiefhuizen zijn huizen met een erg laag energieverbruik. Daardoor zijn ze beter voor het milieu en de eigenaar mag rekenen op een lage energiefactuur. In 2009 werden in heel België 171 passiefhuizen opgetrokken, ofwel 0,4 procent van het totaal aantal nieuwbouwwoningen, meldt Binnenlandse Zaken.

Om meer duidelijkheid te krijgen over de brandveiligheid van de woningen, bestelde minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom in 2009 een studie. Het eerste luik van het onderzoek is intussen afgerond. Daaruit bleek dat een brand in een passiefhuis sneller rook en warmte genereert. Niet onlogisch, want de rook kan er niet weg door de hoge isolatie, luchtdichtheid en gecontroleerde ventilatie.

Goed evacuatieplan

Voor de brandweer is er het risico op een backdraft. Dat fenomeen kan voorkomen indien een brand in een afgesloten ruimte niet ontvlamt door een gebrek aan zuurstof. Wanneer een deur of venster wordt geopend, kunnen de hete, brandbare gassen in de ruimte ontploffen.

De FOD beveelt aan rookmelders te plaatsen, een goed evacuatieplan te voorzien, een terugslagklep te voorzien op het ventilatiesysteem zodat rook en giftige dampen er niet in worden verspreid en bij het melden van een brand steeds erbij te zeggen dat het om een passiefhuis gaat.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels