Britse SafetyNet wint internationale James Dyson Award

Nieuws

Dan Watson heeft de internationale James Dyson Award gewonnen. Hij ontwierp een reeks ontsnappingsringen voor vissen, die een visser kan aanbrengen in zijn net.

Om het cruciale probleem van overbevissing aan te pakken, ontwierp Dan Watson, afgestudeerd aan de Royal College of Art (Londen), een reeks ontsnappingsringen voor vissen, die een visser kan aanbrengen in zijn net.
Nadat hij had gelezen over overbevissing, begon Dan onderzoek te doen naar mogelijke manieren om het probleem aan te pakken. Bijna de helft van gevangen vis wordt terug in zee gegooid omdat ze niet geschikt zijn voor de verkoop, velen overleven het niet. SafetyNet voorziet een verlichte ontsnappingsroute voor jonge vis die niet kan worden verkocht.

Het systeem van de ringen maakt handig gebruik van het gedrag van vissen. Kleine en middelgrote vissen zwemmen naar boven in stress situaties en grote naar beneden. Dankzij de ringen kunnen de kleine en middelgrote ontsnappen en vangt het net alleen grote vissen en niet bedreigde vissoorten.

James Dyson: “Deze tastbare technologie verhelpt een ernstig milieuprobleem, we moeten het absoluut aanmoedigen. SafetyNet laat zien dat pas afgestudeerden zoals Dan problemen op wereldschaal – die genegeerd worden door gevestigde industrieën- op een nieuwe en inventieve manier kunnen oplossen. ”

Na zijn studies, startte Dan het bedrijf SafetyNet Technologies op om zijn technologie te proberen te commercialiseren. “De ontsnappingsringen zijn ontworpen om onderhoudsvriendelijk te zijn. Ze geven licht en functioneren op die manier als een nooduitgang voor vissen. ”

Dan zal het prijsgeld – £10,000 – gebruiken om verdere prototypes te ontwikkelen van de SafetyNet overheidstesten af te ronden.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels